MMF sbírá peníze, čtyři země mu slíbily 41 miliard dolarů

Washington - Austrálie, Singapur, Jižní Korea a Británie slíbily poskytnout na posílení krizových zdrojů Mezinárodního měnového fondu celkem 41 miliard dolarů (v přepočtu asi 774,8 miliardy korun). Oznámily to země v dnešním společném prohlášení. Mezinárodní měnový fond ale potřebuje mnohem více – hovoří se o částce 400 až 600 miliard dolarů.

„MMF hraje zásadní roli v podpoře stability globální ekonomky, ze které máme prospěch my všichni,“ uvádí se v prohlášení. Austrálie poskytne do fondu sedm miliard dolarů, Singapur čtyři miliardy a Korea a Británie po 15 miliardách.

Britský ministr financí George Osborne uvedl, že Británie je schopná přispět fondu díky úsporným opatřením z posledních let. Agentury však upozorňují, že příspěvek Británie je relativně malý. Třeba Japonsko nabídlo 60 miliard dolarů.

Snaha o navýšení prostředků Mezinárodního měnového fondu je důležitým bodem jednání představitelů skupiny nejvýznamnějších světových ekonomik G20, kteří se scházejí ve Washingtonu v rámci jarního zasedání MMF a Světové banky.

MMF potřebuje další peníze, aby mohl poskytovat půjčky a vytvořit ochranné bariéry proti rizikům dluhové krize v eurozóně. Šéfka fondu Christine Lagardeová minulý týden za „kritické množství“ označila částku 400 miliard dolarů. Ve středu uvedla, že MMF má již přislíbeno téměř 320 miliard dolarů.

Christine Lagardeová, prezidentka MMF:

„Kdybych měla ekonomické situace různých zemí přirovnat k počasí, tak řeknu, že máme ve výhledu zlepšení, trochu jarního větru, ale na horizontu jsou i tmavé mraky. Jinými slovy, může se vyčasit, ale stále jsme v trochu křehké situaci s vysokými riziky.“

Potřebu zvýšit „palebnou sílu“ fondu ukázaly obnovené problémy Španělska a Itálie. Těm totiž výrazně stouply náklady na úvěry.

Ekonomika ČT24: MMF zvyšuje "palebnou sílu" (zdroj: ČT24)
Vydáno pod