Orbán: Pomoc Maďarsku vázne na EU a MMF

Brusel - Maďarský premiér Viktor Orbán odsuzuje podmínky, na jejichž základě by byl zemi poskytnut úvěr. Požadavky Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu jsou dle něj přemrštěné a díky nim se nemůžou rozběhnout jednání o pomoci. Podle premiéra by měly instituce od tohoto řešení situace ustoupit.

Orbán: Stabilizace ekonomiky by měla stačit

„Doufám, že pokud je MMF připraven poskytnout nikoliv půjčku, ale preventivní opatření, stabilizace maďarské ekonomiky by měla stačit,“ řekl Orbán na schůzce se zástupci podnikatelů a diplomatů v Bruselu. Maďaři od EU a MMF chtějí záložní úvěr.

„Nejsme schopni ta jednání znovu nastartovat, i když bychom rádi začali jednat zítra ráno nebo dnes odpoledne. Dostává se nám ale odpovědi, že tady jsou určité předběžné podmínky, které patrně stanovila Evropská unie a které jsou podmínkami nikoli k dohodě, ale k zahájení jednání,“ tvrdí premiér.

Orbán je teď v Bruselu, aby obhajoval postoj Maďarska a snažil se vyjednat záložní úvěr. V úterý se má sejít s předsedou Evropské komise José Barrosem. Budapešť se s EU nepohodla už loni, kdy země zavedla novou právní úpravu včetně změny zákona o centrální bance. Orbán už dříve řekl, že Maďaři od některých změn upustili.