Odbory: Nevyslyšeli jste nás, výrazně přitvrdíme

Praha - Předáci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) dnes mimořádně jednali o dalším postupu v protestním boji proti vládě. Ve hře je stávka v dopravě i demonstrace. Předák dopravních odborů Luboš Pomajbík míní, že by se stávka mohla uskutečnit do půlky května. Předseda konfederace Jaroslav Zavadil zatím nechtěl nátlakové akce přiblížit, je si ale jistý, že by měly bolet.

Odboroví předáci po dnešním jednání uvedli, že by připravované protesty měly být bolestivější než ty dosavadní. Sobotní demonstrace odborů a občanských iniciativ přitom byla největším protestem od listopadu 1989. Podle Pomajbíka není důvod další akce příliš odkládat a „čekat měsíc“. „Termín zatím nemáme. Je řada návrhů,“ doplnil Zavadil. Ve hře jsou stávky v dopravě, a to regionální, pražská, celonárodní i na železnici. Trvat by mohly pár hodin, ale i několik dní.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS

„Já si myslím, že ty akce, které se teď budou připravovat, by měly bolet. Měly by bolet, aby si vláda začala uvědomovat, že naštvanost lidí je veliká a že není možné pokračovat v tomto stylu vládnutí.“

„My nechceme stávku použít proto, že bychom rádi stávkovali. Je to jen náš prostředek proti tomu, co se tady předvádí,“ poznamenal v rozhovoru pro ČT24 prezident federace strojvůdců Jindřich Hlas.

Odbory: K jednacímu stolu se vrátíme, až vláda zastaví reformy

Odboráři také dnes vládě jasně vzkázali, že už nehodlají chodit na jednání tripartity, kde se za účasti odborů, vlády a zaměstnavatelů řeší klíčová témata včetně reforem. Odbory vládu ujistily, že jsou s ní ochotny jednat jen o dvou tématech, zastavení reforem a demisi kabinetu Petra Nečase. „Já chci zdůraznit, že vláda byla, je a bude připravena jednat. Ten, kdo vyhrocuje napětí, jsou jednoznačně odborářští předáci,“ tvrdí premiér.

„Pokud odbory říkají, pojďme zadlužovat dál tuto zemi, protože říkají, stabilizujme schodek státního rozpočtu na 120 miliardách korun ročně, tak tomu já říkám jednoznačně 'ne',“ říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Doplnil také, že alternativa předčasných voleb v případě ČSSD není růžová, pokud sociální demokracie navrhuje zvýšení složené daňové kvóty o tři až čtyři procenta, znamená to vytáhnout z kapes daňových poplatníků dalších 150 miliard korun. Což je dle něj mnohem razantnější zvyšování daní, než to, které předvádí současná vláda.

Demonstrace odborů a sdružení v Praze
Zdroj: ČT24

Vláda se reforem vzdát nehodlá, zda má podporu se uvidí v pátek

Premiér Petr Nečas i ministr financí Miroslav Kalousek řekli, že reformy i úspory jsou nutné a kabinet v nich bude pokračovat. Zda má k tomu vláda dostatečnou podporu ve sněmovně, se ukáže v pátek, kdy by měla dolní komora hlasovat o důvěře. Věci veřejné v koalici nahradila platforma vicepremiérky Karolíny Peake. Ta minulý týden stranu opustila a vzala s sebou několik poslanců. I přerod vládní koalice je odborům trnem v oku. „Vláda jede dál cestou přeběhlickou,“ prohlásil na adresu vlády Zavadil.

„Dvě třetiny obyvatel jsou proti této vládě. Lidé by raději viděli nové výsledky voleb, novou vládu bez ohledu na její barvu,“ říká Josef Středula, předseda Odborového svazu KOVO. Stávkovat se nyní odhodlají i učitelé, zdravotníci a lidé v průmyslových podnicích. Uvažují například i o blokádách klíčových dopravních uzlů.

Místopředseda ČMKOS Václav Pícl: „Vláda je zatvrzelá ve svých opatřeních, která připravuje, a my jsme ztratili smysl dalšího jednání, protože vláda není schopna naslouchat jiným názorům, než těm svým. Tato vláda ztratila u občanů důvěru a nechceme, aby pokračovala v těch reformách, které by se měly dotknout drtivé většiny obyvatel.“

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek: „Musím uznat, že vláda je zatvrzelá v úsilí konsolidovat veřejné finance. Pokud by vláda rezignovala na ten cíl konsolidovat veřejné finance, tak odbory tady budou za tři roky demonstrovat opět, ale budou demonstrovat proti snižování důchodů, snižování úrovně zdravotní péče – tak, jak to dnes vidíme v některých jiných zemích.“

Vydáno pod