Řecko se těší lepšímu ratingu, S&P mu udělila známku CCC

Atény - Řecký rating se opět posunul, agentura Standard & Poor's zemi udělila známku CCC. Doposud byli Řekové hodnoceni známkou D, což značilo selektivní bankrot. Zvýšením ratingu agentura reaguje na výměnu řeckých státních dluhopisů. Výhled úvěrové spolehlivosti označila S&P za stabilní, o další změně v blízké době neuvažuje.

Agentura varuje: Pozor na volby, ekonomika je stále v recesi

„Ačkoliv ta výměna podle našeho názoru krátkodobě odstranila problémy s financováním, státní dluh Řecka zůstává vysoký,“ oznámila agentura.

Agentura zároveň varovala, že rizikem je přetrvávající recese ekonomiky a také nadcházející parlamentní volby. Ty se uskuteční tuto neděli. Pokud má Řecko pokračovat ve snižování zadlužení, bude zapotřebí, aby nová vláda pokračovala v dohodnutých reformách. „Rating by se mohl i snížit, pokud bychom se domnívali, že je zde pravděpodobnost nucené výměny zbývající části řeckého komerčního dluhu,“ píše se ve zprávě agentury.

Od Fitch se Řecku dostalo lepšího ratingu už v půlce března

Konkurenční agentura Fitch přidělila Řecku spekulativní rating v pásmu B už v polovině března. Stala se tak první významnou ratingovou agenturou, která rating Řecka zvýšila ze stupně vyhrazeného pro platební neschopnost. Výměna státních dluhopisů snížila zadlužení Řecka asi o 100 miliard eur, byla tak největší akcí svého druhu v dějinách.

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)