Kalousek chce projednat zákon o stávce, odbory mu dají košem

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek chce s odboráři na zasedání tripartity projednat zákony o stávce a kolektivním vyjednávání, které v současnosti připravuje kabinet. Uvedl to dnes v Otázkách Václava Moravce. Zákony by měly zajistit chod základních služeb pro občany i v době stávky. Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek ovšem odmítl, že by se odbory na jednání s vládou vrátily, tvrdí, že vláda odborům nenaslouchá.

„Úkolem vlády musí být zemi stabilizovat a i v době stávek mít stabilní služby jako zdravotnickou službu nebo minimální dopravu. Chceme o tom jednat. Minimální služba pro občana by v některých odvětvích zajištěna být měla,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že zákon by se měl projednávat zřejmě až po prázdninách.

Otázkou ovšem podle něj zůstává, zda budou chtít zákon projednat odbory. „Kvůli zákonu o stávce se na tripartitu určitě vracet nebudeme,“ kontroval šéf druhé nejsilnější odborářské centrály v zemi Bohumír Dufek.

Odboráři přerušili jednání s kabinetem Petra Nečase na konci března. Jediným řešením je podle nich nyní demise vlády a předčasné volby. Premiér Nečas odchod odborářů z jednání tripartity označil za předem připravené divadýlko, ministr financí Miroslav Kalousek opakovaně kritizoval jejich požadavky jako politické, a nikoli odborářské. V dnešní polední diskusi je pak označil za „brutální politickou sílu, která chce násilnými prostředky dosáhnout toho, aby v průběhu volebního období byly přepsány volební výsledky“.

Miroslav Kalousek o odborech:

„Když slyšíte, co se říká na Václavském náměstí, to nejsou odborářské ani sociální požadavky, to jsou požadavky ryze politické. Naprosto respektuji nesouhlas s jednotlivými kroky vlády, na to mají odbory i občanské iniciativy právo, ale jestli vláda dá nebo nedá demisi, to je otázka pro Poslaneckou sněmovnu.“

Odboráři oponují, že pouze využívají své právo dát najevo, co si myslí. Vadí jim, že s nimi kabinet na tripartitě projednává věci, které už dříve schválil, a nemá proto potřebu kompromisu. Současně tvrdí, že škrty nejsou nutné, neboť je zde prostor, odkud peníze čerpat. Podle dnešního Dufkova vyjádření chodila vláda na jednání tripartity jen se zájmem budovat svůj mediální obraz. „Vláda využívala tripartity, aby veřejnosti sdělovala, jak jedná, jak jsou odboráři nevstřícní a nejsou ochotní kompromisu. To nebyla pravda, a proto jsme z tripartity odešli,“ uvedl Dufek.

Kalousek zelenou naftu odmítá

Odboráři proto chystají na 22. května spolu s platformou Stop vládě protestní pochod a následnou demonstraci před Strakovou akademií. Proti vládě se chystají protestovat také zemědělci, s premiérem ale ještě chtějí jednat. Důvodem je záměr Nečasova kabinetu zrušit tzv. zelenou naftu, kterou zavedly vlády v polovině 90. let. Podle zemědělců se tím zhorší česká konkurenceschopnost.

„České zemědělství je na tom tak dobře, že musíme kupovat kdejaký bordel, který se nám sem z Evropy dováží, vedle toho jsou obrovské množství lidí na vesnici bez práce a vy je ještě o práci připravíte tímto nesmyslným opatřením, které nezachrání státní rozpočet,“ varoval šéf odborářů Dufek.

Kalousek dnes ovšem uvedl, že koalice od záměru zrušit toto zvýhodnění neustoupí. „Při vší úctě k zemědělcům, nemám pocit, že ten, kdo vozí rohlíky do krámu, lidi do práce nebo nemocné do nemocnice dělá méně užitečnou práci, nebo práci s menší společenskou prioritou. Proč mají mít daňovou výjimku z pohonných hmot výlučně zemědělci, všichni ostatní ne, a musí na to logicky doplácet,“ vysvětlil ministr financí.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)