Velká Británie má první Wikiměsto

Monmouth (Velká Británie) - Ve Velké Británii je první Wikiměsto, tedy obec, ve které je každá budova propojená s Wikipedií. Budovy jsou totiž označené QR kódy, které odkazují přímo na internetové stránky a nahrazují tak klasické turistické průvodce a názorně ukazují, jak obyvatelé žijí.

Ve velšském městě Monmouth jsou nyní všude k vidění QR kódy. Na sloupech v ulicích, u vstupu do domů nebo ve výlohách jich je celkem tisíc a díky nim je dlouhá historie města kompletně na Wikipedii. Do QR kódu můžete dát mnohem víc informací než do normálního popisku. Není jiná možnost, jak jich tolik ukázat třeba na historických monumentech, popisuje koordinátor projektu John Cummings. 

Vyfocením kódu na budovách se návštěvník dozví například rok výstavby, u historického mostu důležité události s ním spojené. Projekt navíc ukazuje i každodenní život jako například informace o zboží v obchodech. Telefon zobrazí internetové stránky se všemi informacemi a navíc zdarma díky wi-fi, která pokrývá celé město. Místní očekávají velký zájem turistů. 

Monmouth si tvůrci projektu vybrali díky jeho tisícileté historii. Chtěli ukázat další možnosti využití Wikipedie i QR kódů, které se teď používají hlavně v reklamě.

Reportáž Ivy Brejlové (zdroj: ČT24)