Růst čínské ekonomiky zpomaluje

Peking - Průmyslová výroba v Číně roste pomaleji, než se čekalo. V květnu meziročně vzrostla o 9,6 procenta což svědčí o slabší poptávce. Oznámil to tamní statistický úřad. Podle analytiků druhou největší ekonomiku světa letos patrně čeká největší útlum za posledních 5 let.

Růst čínské ekonomiky zřejmě dál zpomaluje. Ukazují to čerstvá data o vývoji aktivity v tamním průmyslu, který je pro vývoj hospodářství klíčový. Index, který sestavují státní úřady, klesl na 50,4 bodu a jen těsně se drží v růstovém pásmu. „Vzhledem ke zbytku světa má Čína stále velmi silnou ekonomiku, o tom není pochyb. Ale ve srovnání s tempem růstu z předchozích období jasně zpomalila,“ řekl Khiem Do z Baring Investment Management.

Čínu nejvíce trápí zdražující pracovní síla, zejména ve městech. Tam platy rostou o více než 10 procent ročně. To vedlo některé továrny na jihu země k uzavření provozu.

Jediná země s nadprůměrným růstem HDP

Zemi trápí také zadlužení bankovního sektoru. Joy Jangová, hlavní ekonomka pro oblast Číny, Mirae Asset Management, situaci komentuje: „Myslím, že do jisté míry by se dalo mluvit o čínské časované bombě. Podle našeho výpočtu jsou bankovní akcie už na 140 % hrubého domácího produktu. To je poměrně vysoké číslo v porovnání s ostatními zeměmi v Asii.“

Čína je tak navzdory zpomalení tempa růstu jedinou významnou ekonomikou, která vykazuje nadprůměrný růst hrubého domácího produktu. Spojené státy, které mají zdaleka největší ekonomiku na světě a na hrubém domácím produktu světa se podílejí asi z 18 procent, nyní rostou tempem kolem dvou procent ročně.