Odbory pro oživení ekonomiky: Růst firemních daní a boj proti korupci

Praha - Zastavení vládních reforem, konec škrtů, zvýšení daní firmám či zavedení protikorupčních opatření jsou podle odborů kroky ke zlepšení české ekonomiky. Odboráři navrhují pro příští roky zastavit snižování schodku státního rozpočtu a nechat ho na 110 či 120 miliardách korun. V dalším omezování deficitu by se pokračovalo až po nastartování ekonomického růstu. Vyplývá to z programu „Vize pro ČR“ Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), kterou dnes představilo vedení konfederace. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) návrhy odborů odmítá, pravicová řádně zvolená vláda podle něj nemůže prosazovat požadavky levice.

Za zásadní považují odbory boj proti korupci, lichvě, daňovým únikům, praní špinavých peněz i práci na černo. „Musíme mít především jistotu, než se začnou dělat další opatření, že se peníze nerozkradou,“ zdůraznil vedoucí makroekonomického oddělení ČMKOS Martin Fassmann. Podle konfederace je především nutné znemožnit legalizaci korupčních příjmů pomocí majetkových přiznání a povinnou registrací děděného majetku i dědickou daní. Navrhují také plošné zavedení kontrolních pokladen s fiskální pamětí a zákaz anonymních akcií.

Lichva se dá podle odborářů omezit stanovením úroků z úvěrů - nesměly by překročit například pětinásobek inflace či sazby, kterou by stanovil regulátor. Tím by byly ministerstvo financí a Česká národní banka. Firmy by měly mít vyšší daně o jeden či dva body s omezením výjimek a podnikatelé by neměli nakupovat auta bez DPH. „My vyčíslujeme celkovou kapacitu těchto opatření, že by mohla přinést okolo 40 až 50 miliard korun ročně, aniž bychom zásadním způsobem zatěžovali středně a nízkopříjmové skupiny,“ uvedl Fassmann.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS

„Růst musí sloužit občanům České republiky, nikoliv pro růst zisku bank a velkých korporací.“

Dále by se podle odborů měla vláda zaměřit na podporu technického školství, a to zejména v oblasti učňovské. Podporovat by se více měla také věda a výzkum. Rozhýbat ekonomiku by pak měly také státní investice do stavebnictví. Podle odborů by stát měl podpořit výstavbu 50 tisíc bytů určených pro sociálně slabé. „Tam jsou poměrně velké multiplikační efekty, a to nejenom na ekonomický výkon, ale i na zaměstnanost,“ konstatoval Fassmann. Stát by se krom toho měl zasadit také o rozvoj infrastrukturních projektů.

Vládní reformy podle odborů deficity prohlubují, proto je prý nutné je zastavit. Kolem 20 miliard korun by mohlo v rozpočtu příští rok chybět po zavedení důchodové reformy, která umožní přesměrovat část odvodů na důchodové pojištění do vlastního spoření. Dalších 20 miliard ubude po roce 2014 kvůli daňové reformě. Odbory dodávají, že miliardy může z rozpočtu odsát i výpadek peněz z evropských fondů kvůli jejich chybnému a „nekorektnímu až korupčnímu“ čerpání.

Češi jezdí své výplaty utrácet do zahraničí

Odbory poukazují také na to, že Češi stále ve větší míře jezdí nakupovat do zahraničí. Připisují to především zvýšení DPH a poukazují na negativní efekty, které má nákupní turistika na českou ekonomiku. „My paradoxně přispíváme k dobrým výsledkům hospodářství sousedních zemí – Polska, Rakouska, Německa, a to právě tím, že čeští občané jezdí v nebývalé míře za nákupy do těchto zemí, tudíž nerealizujeme to, co vyděláme tady, ale nákupy realizujeme jinde,“ upozornil předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula. Dojezdová vzdálenost, v rámci které Češi neváhají vyrazit za nákupy za hranice, se už podle něj zvýšila nad 80 kilometrů.

ČMKOS mluví také o skrytém dluhu. Za komunismu byly oficiálně rozpočty vyrovnané a země neměla dluhy, ale za cenu zhoršující se životní úrovně lidí, zanedbané infrastruktury a bytového fondu i zničeného životního prostředí. Skrytý dluh podle odborů vytváří i nynější vláda plošnými škrty a přenášením daňového břemene z příjmů a majetku na spotřebu a z firem a bohatých na chudé.

Kalousek: Návrhy odborů jsou návrhy silně levicové politické strany

Ministr financí sice považuje návrhy odborů za legitimní, kývnout na ně ale nehodlá. „Odbory říkají, že přestože jste ve volbách získali většinu a legitimně děláte svoji fiskální strategii, my s tím nesouhlasíme, chceme, abyste dělali fiskální strategii poražené politické reprezentace, na to já v polovině volebního období těžko mohu přistoupit,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT24. Změnu v reformním a úsporném kurzu české vlády tak s největší pravděpodobností čekat nelze. 

Vydáno pod