Finsko a Nizozemsko zahýbaly s finančními trhy - euro i dolar klesly

Helsinky - Finsko a Nizozemsko jsou proti tomu, aby trvalý záchranný fond eurozóny ESM nakupoval dluhopisy zemí eurozóny na sekundárním trhu. Finská vláda oznámila, že hodlá tento krok zablokovat, a podle mluvčího nizozemského ministra financí by země mohla souhlasit s nákupem obligací jen v určitých případech. Na možnosti, že by záchranné fondy eurozóny nakupovaly dluhopisy kvůli stabilizaci trhů, se dohodli zástupci eurozóny na pátečním summitu. Po úvodní euforii ze závěrů summitu zahájila evropská měna poklesem. Euforie z nových kroků eurozóny pro boj s dluhovou krizí po prohlášení Finska a Nizozemska vyprchala.

Představitelé eurozóny se dohodli na několika opatřeních, která mají posílit měnovou unii a snížit náklady na úvěry Španělska a Itálie. Neposkytly však téměř žádné detaily svých kroků, které počítají s využitím peněz z dočasného záchranného fondu EFSF a trvalého ESM.

Nizozemský premiér Mark Rutte již v pátek uvedl, že „není velkým fanouškem“ nákupu dluhopisů z peněz současných fondů, protože je to příliš nákladné. Vyloženě však neuvedl, že Nizozemsko plán zablokuje, chce jen, aby se jednotlivé nákupy hodnotily případ od případu. Finsko nákupy dluhopisů považuje za neefektivní způsob stabilizace trhů.

Nizozemská vlajka
Zdroj: Stuart Franklin/ISIFA/Getty Images

Nákupy dluhopisů na sekundárním trhu z peněz fondu ESM musí jednomyslně schválit všech 17 členských zemí eurozóny. Pokud se Finsko a Nizozemsko postaví proti, nebude tento krok přijat, napsala agentura Reuters. Podle diplomatů Finsko navrhovalo, aby dluhopisy Španělska a Itálie byly kryté státním majetkem nebo budoucími příjmy, avšak nenašlo pro svůj návrh podporu.

Na summitu se dohodla flexibilita záchranných fondů

Trochu překvapivým výsledkem summitu je dohoda o flexibilitě obou záchranných fondů, tedy EFSF a ESM. Umožňuje totiž, že fondy budou moci intervenovat ve prospěch Itálie a Španělska nákupem jejích dluhopisů na primárním i sekundárním trhu. V tom až dosud panovaly mezi členy eurozóny velké rozpory.

Lídři eurozóny se v pátek také dohodli na tom, že záchranný fond bude moci kupovat dluhopisy jak při aukci, tedy při prodeji dluhopisů přímo vládou, tak na sekundárním trhu, kde se pak s dluhopisy volně obchoduje. Podle dohody by ESM měl nově také půjčovat přímo bankám na jejich rekapitalizaci, a ne pouze zemím, jak tomu bylo doposud.

Po zprávě Nizozemska a Finska kleslo euro i dolar

Odpolední statistika z USA snížila zájem o rizikovější investice, ke kterým se euro počítá, a poslala dolů také dolar vůči jenu. Kolem 18:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,2579 USD a k jenu kleslo až o 1,2 procenta na 99,80 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,5 procenta na 79,35 JPY.

Páteční dohoda ze summitu pomohla na konci minulého týdne euru k prudkému růstu. Vůči dolaru v pátek euro zaznamenalo nejvyšší procentní růst za osm měsíců.