Číňané si oblíbili francouzský skvost - víno z Bordeaux

Bordeaux - Francouzské vinice mění majitele, v oblasti Bordeaux jich už dvě desítky koupili bohatí Číňané. Jen za letošní rok jich do tradiční vinařské oblasti přijelo už půl milionu. Na rozdíl od Evropanů, kteří teď musí často počítat peníze, jim utrácet nevadí. Odbyt nejlepších značek se tak pomalu přesouvá do Asie.

Opravdové bohatství Číňana se pozná podle toho, že má kromě drahého auta, honosného domu či jachty i vinici v oblasti Bordeaux. Víno je totiž symbol luxusu a čínská smetánka se tak soustředí právě na něj.

„Je to pro ně výborná investice, ale také prestiž. Říkají tím lidem, že jsou bohatí a úspěšní. Zvou si sem své obchodní partnery a uzavírají tu s nimi důležité kontrakty,“ tvrdí Lee Lee Huang, čínská obchodnice s vínem.

Číňany zajímá jen to nejlepší ze všech druhů vín. Těmhle investorům stačilo jen šest měsíců a už chtějí vinici v Bordeaux kupovat. „Před třemi lety sem jezdili someliéři z Číny a jen velmi málo turistů. Dnes je to naopak. Francie není jen o Paříži nebo francouzské riviéře. Myslím, že oblast Bordeaux patří mezi top destinace,“ říká Laetitia Guix de Pinos, průvodkyně v oblasti Chateau Prieur Lichine.

Francouzům se čínští investoři hodí, jejich ekonomika na tom teď není vůbec dobře. V průměru se tu vypije už jen padesát litrů ročně na hlavu, bývalo to přitom pětašedesát. Světový zájem o francouzská vína ale neklesá.

„Pro Hongkong je oblast Bordeaux velice důležitá. V naší zemi totiž roste obliba tohoto moku a stát se snaží podporovat tento byznys tím, že zrušil v roce 2008 daň z vína,“ podotýká Andrew Wong, tajemník pro obchod a hospodářský rozvoj.

Za poslední tři roky vzrostl dovoz z Francie do Číny o skoro polovinu. Očekává se, že se země stane v příštích 20 letech největším světovým trhem s vínem a odbytem čtvrt miliardy lahví za rok jen z oblasti Bordeaux.

Číňané rádi víno z Bordeaux (zdroj: ČT24)