Monti: Itálie nyní nepotřebuje finanční pomoc

Řím - Itálie se v současnosti obejde bez zahraniční finanční pomoci. Země je rozhodnuta pokračovat v reformách, jejichž cílem je snížit vysoké zadlužení. Uvedl to italský premiér Mario Monti po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ta prohlásila, že obě země jsou odhodlány společně překonat současné problémy v Evropě.

Monti v rozhovoru pro německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung upozornil, že je důležité zajistit pokles nákladů Itálie na státní půjčky. Vysoké úroky u italských státních dluhopisů podle něj narušují vládní snahu o rozpočtové úspory.

Itálie se nyní potýká s hospodářskou recesí a vysokým veřejným dluhem, který odpovídá 120 procentům hrubého domácího produktu. Investoři se obávají, že Itálie by se mohla dostat do potíží se splácením dluhů, a požadují proto u půjček italské vládě vyšší úroky. Monti nicméně upozornil, že rozpočtový deficit Itálie je nízký ve srovnání s řadou dalších evropských zemí. Postěžoval si, že italské náklady na půjčky zůstávají vysoké, ačkoli země omezila výdaje a zvýšila daně.

Loni činil italský schodek 3,9 procenta, zatímco rozpočtový deficit v sousedním Španělsku dosahoval 8,5 procenta, napsala agentura AP. Merkelová pochválila rychlost, se kterou italská vláda provádí strukturální reformy. Zdůraznila, že je v německém zájmu zabránit kolapsu Itálie. „Pokud se našim sousedům v Evropě nebude dařit dobře, nebudou na tom nakonec dobře ani Němci,“ řekla.

Evropští představitelé minulý týden domluvili několik opatření, která mají posílit měnovou unii a snížit náklady na úvěry Španělska a Itálie. Mezi opatřeními jsou také nákupy dluhopisů na sekundárním trhu prostřednictvím trvalého záchranného fondu eurozóny ESM. Proti tomuto záměru se však v pondělí postavily Finsko a Nizozemsko.

Vydáno pod