Německá ekonomika poroste pomaleji, než se očekávalo

Berlín – Dluhová krize podle německého institutu DIW snižuje poptávku v postižených zemích, což má negativní dopad na německý export. To vedlo institut ke snížení odhadu růstu německé ekonomiky z 2,4 na 1,9 procenta. „Krize v eurozóně způsobuje mnohem výraznější zpomalení německé ekonomiky, než jsme původně očekávali,“ uvedl institut.

Hospodářský růst by letos podle DIW měla podpořit soukromá spotřeba, která těží z dobrých podmínek na trhu práce, a klesající inflace. Export by měl k letošnímu růstu přispět pouze mírně, začátkem příštího roku by měl ale začít oživovat.   

„Na jedné straně má krize přímý dopad prostřednictvím obchodní výměny, protože velká část německého exportu směřuje do evropských zemí, které byly těžce zasaženy úspornými opatřeními,“ uvedl hlavní ekonom DIW Ferdinand Fichtner. „Na druhé straně cítí domácnosti kvůli krizi zvýšenou nejistotu. To znamená, že omezují výdaje. Také firmy omezují investice, což tlačí dolů domácí poptávku,“ dodal.   

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. V prvním čtvrtletí se německý hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 1,7 procenta.