Ministr Kuba chce vytvořit ropnou gigantickou společnost

Praha - Obdobu energetického gigantu ČEZ v oblasti ropného průmyslu chce vytvořit ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). A to sloučením státem vlastněných podniků MERO a ČEPRO. Později by chtěl přidat také Českou rafinérskou.

Stát je stoprocentním vlastníkem akciových společností MERO ČR a ČEPRO. MERO vlastní ropovod z Ingolstadtu, část ropovodu Družba, která se nachází na území republiky, a centrální ropné stanoviště u Nelahozevsi. Skladování a distribuce benzinu, nafty a dalších paliv zase podléhá Čepru. Do třetice by měla následovat koupě podílu v České rafinérské, kterou v současné době vlastní  Unipetrol, italský koncern Eni a Shell. Česká rafinérská provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. Z hlediska hospodářských výsledků dosáhlo nejvyšších tržeb Čepro, a to 50 miliard korun.

„Je to strategická oblast, podobně jako výroba elektřiny. Když stát vlastní ČEZ, měl by mít vliv i v rafineriích,“ řekl Kuba deníku LN. „Pokud chceme petrochemický průmysl v Česku zachovat, musíme vrátit do hry státem vlastněnou společnost,“ dodal.

„V okolních státech je situace různá. V Polsku ty hlavní ropovody vlastní státní podnik, na Slovensku je vlastní Slovnaft, který byl zprivatizovaný maďarským Molem. Jsou to protipóly a oba systémy fungují. My bychom uvítali variantu, kde je víc soukromého kapitálu, protože ve státních podnicích se rozmáhá korupce,“ řekl analytik Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum.

V nejbližších týdnech se ministr pokusí pro svůj plán získat souhlas ekonomických ministrů. O spojení Mera a Čepra se jednalo již v minulosti, ale zatím bez úspěchu, píší LN. „Sloučení má svou logiku, ale také mnoho rizik. Musíme o tom vést hlubokou diskusi na vládě a radě ekonomických ministrů,“ sdělil deníku ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)