Nekvalitní potraviny najdete na webu Potravinynapranýři.cz

Praha - Čeští spotřebitelé mohou ode dneška na novém webu www.potravinynapranyri.cz získat informace o nevyhovujících potravinách. Stránky dnes představily ministerstvo zemědělství a Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V okamžiku spuštění varoval web před 350 produkty, které neprošly kontrolami SZPI.

Za vznikem stránek stál podle ministerstva trend, že se v maloobchodní síti ve stále větší míře setkáváme s nevyhovujícími potravinami. Výrobci a prodejci se pod tlakem konkurenčního boje a ve snaze o udržení marží uchylují k nabízení potravin nejakostních, falšovaných a nebezpečných. Nejčastěji inspektoři odhalují potraviny s nepřiznanými levnými náhražkami a také klamání při označování výrobků v prodejně.

Petr Bendl, ministr zemědělství 

„Do budoucna chceme aplikaci otevřít i pro další dozorové a inspekční orgány, jakými jsou například Státní veterinární správa nebo hygienická služba. Vedle hlavního účelu – zveřejňování prohřešků – chceme v dohledné době přidat také vzdělávací část, která by se věnovala zvyšování obecné informovanosti o všem, co se kvality a jakosti týče.“

Web umožní vyhledat informaci o nevyhovujícím výrobku podle jeho názvu, druhu, prodejce, země původu a distributora. Obsahuje také fotografie nevyhovujících výrobků. Podle Jindřicha Pokory ze SZPI je internetová stránka tohoto typu evropským unikátem. „Jde o to, aby byl rozsah těchto prohřešků pod kontrolou a aby každý subjekt na trhu, který se rozhodne systematicky falšovat či podvádět, měl jistotu, že bude brzy odhalen,“ dodal Bendl.

Vytvoření webu přišlo na 440 tisíc a už během první hodiny ho navštívilo 50 tisíc lidí. „Spotřebitel má informace o místě, kde byla provedena kontrola. Jsou zde i informace, kdo potravinu vyrobil,“ říká ředitel odboru kontroly SZPI Jindřich Pokora. Na web se automaticky dostanou všechny prohřešky, které kontroloři objeví a u kterých skončilo správní řízení.

Obchodníci ovšem nový web vítají. Za většinu prohřešků totiž podle nich mohou dodavatelé. „U jednoho řetězce bylo prohřešků od dodavatele zjištěno dokonce 91 procent. Tedy většina,“ vysvětluje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka. Ještě letos se do projektu zapojí i další dozorové orgány, třeba veterinární správa, a zájem už projevily slovenské a bulharské úřady.

Pokuty pro nepoctivé prodejce potravin mají vyšplhat až na 10 milionů

Bendl chce navíc zpřísnit i postihy za klamání při prodeji potravin. Podle návrhu, který hodlá ještě do konce roku předložit vládě, by maximální sankce měly vzrůst ze současných tří na deset milionů korun. Obchodníci by zároveň měli být více zodpovědní za to, co prodávají. „V případě, že se u nějaké šarže bude problém opakovat, ponese za to odpovědnost i prodejce,“ uvedl ministr. „Prostě budou muset hlídat, co prodávají,“ dodal. Při jednáních s obchodníky Bendl kromě tlaku na kvalitu produktů chce také prosadit, aby se na jejich regálech objevovalo více regionálních produktů tak, jak je to například v Německu.

Dovoz potravin do ČR
Zdroj: ČT24

Ovšem desetimilionová pokuta by podle Juračky mohla být pro menší obchodníky likvidační. „Je třeba říci, jestli má mít pokuta likvidační nebo výchovný účinek,“ podotkl. Pokuty by podle něj mohly být stanoveny například jako podíl na obratu obchodní společnosti, což by zohlednilo velikost maloobchodní firmy.

Kontroly potravin
Zdroj: ČT24
Vydáno pod