Slovensko postupně odbourá bankovní daň

Bratislava - Slovensko postupně odbourá bankovní daň, kterou zavedlo jako prevenci pro případ krize ve finančním sektoru, prohlásil ministr financí Peter Kažimír. Jakmile se vybere 500 milionů eur, daň klesne. Navíc až bude vybrána miliarda eur (asi 25 miliard korun), daň bude úplně zrušena.

Minulá slovenská vláda v lednu zavedla daň na vklady právnických osob ve výši 0,2 procenta. Nová vláda levého středu, která je u moci od dubna, chce daň od října zvýšit na 0,4 procenta a aplikovat ji také na vklady drobných střadatelů. Kažimír poznamenal, že půl miliardy eur by podle jeho odhadu mohlo být ve fondu do konce roku 2014. Kdy může být ve fondu jedna miliarda, nicméně nesdělil.

Peter Kažimír, ministr financí 

„Jakmile bude ve fondu 500 milionů eur, daň snížíme na polovinu, tedy na 0,2 procenta. Až bude vybráno 750 milionů eur, sníží se na 0,1 procenta, kde bude tak dlouho, dokud nebudeme mít jednu miliardu eur.“

Vláda slíbila vedle zvýšení bankovní daně zachovat cíl předchozí vlády snížit v příštím roce deficit rozpočtu pod tři procenta hrubého domácího produktu, jak stanoví pravidla Evropské unie. Kabinet také avizoval, že zvýší daň lidem s vyššími platy a podnikům.

Největšími bankami na Slovensku jsou VÚB, která je součástí italské skupiny Intesa Sanpaolo, dále Slovenská sporiteĺňa z rakouské skupiny Erste Group Bank, Tatra banka, jejímž vlastníkem je rakouská Raiffeisen Bank International, a ČSOB z belgické skupiny KBC.