Ekonomická úroveň Česka se Západu jen tak nepřiblíží

Praha – České ministerstvo financí počítá v následujících letech se stagnací úrovně českého hrubého domácího produktu na obyvatele v poměru k eurozóně. ČR by tak měla zůstat v letošním i příštím roce na 73 procentech úrovně 12 původních členských zemí eurozóny. I tak by ale Česko mělo v ekonomické úrovni převýšit Portugalsko, Řecko nebo Slovensko. Nepříliš dobré zprávy má Kalouskův resort také pro Čechy, kteří plánují cestu do zahraničí. Kurz české koruny bude letos spíše oslabovat.

„Po období konvergence, kdy se v letech 2000 až 2007 v České republice reálná ekonomická úroveň zvýšila, dochází od roku 2009 v důsledku nízkého růstu reálného HDP na obyvatele ke stagnaci či mírné divergenci. Přesto Česká republika v roce 2011 opakovaně převýšila ekonomickou úroveň Portugalska a v letošním roce by měla překonat i úroveň Řecka,“ uvedlo ministerstvo.

Česká republika by v ekonomické úrovni měla na tom být také lépe než Slovensko, Polsko nebo Maďarsko. Naopak vyšší ekonomickou úroveň než Česko bude mít letos i příští rok Slovinsko se 76 procenty v porovnání s 12 původními členskými zeměmi eurozóny. Slovensko podle údajů v predikci letos svoji úroveň zvýší na 69 procent a příští rok na 71 procent.

Zvykejme si na pomalejší růst

Kalouskův resort již ve čtvrtek oznámil, že zhoršil pro letošní i příští rok odhad vývoje ekonomiky. Letos by měl hrubý domácí produkt klesnout o 0,5 procenta, příští rok stoupnout o procento. V dubnu ministerstvo odhadovalo pro letošek růst HDP na 0,2 procenta a pro příští rok na 1,3 procenta.

Mírně zpomalit by v dalších měsících mělo i hospodářství Německa, se kterým je to české silně provázané. „Současné hospodářské údaje signalizují, že růst hrubého domácího produktu by měl být ve druhém čtvrtletí mírně nižší,“ informovalo německé ministerstvo financí. Ekonomové to ovšem za zásadní problém nepovažují, ten podle nich leží jinde.

Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank

„Já bych se teď nekoukal na změny v desetinkách. Já bych byl připravený na to, že příštích pět až 10 let ekonomika poroste o třetinu nebo o polovinu pomaleji, než jsme byli zvyklí.“

Koruna letos oslabí, příští rok se jí ale povede lépe

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo také prognózu vývoje kurzu koruny. Očekává v ní, že průměrný kurz české měny letos oslabí na 25,30 Kč za euro. V dalších letech by ale měla koruna posilovat v průměru o 1,2 procenta ročně, uvádí dnes zveřejněná prognóza. Loni byl průměrný kurz koruny 24,59 koruny za euro.

Příští rok by podle ministerstva financí měla koruna posílit na 25,20 Kč/EUR. V roce 2014 by měl průměrný kurz činit 24,90 Kč/EUR a v roce 2015 pak 24,60 Kč/EUR. „V případě zhoršení situace v eurozóně nejsou vyloučeny výrazné pohyby kurzu oběma směry,“ dodalo ministerstvo.

Koruna
Zdroj: ČT24/Český rozhlas

Dnes se podle údajů České národní banky euro obchoduje za 25,57 koruny. „Od počátku května do dnešního dne česká koruna k euru kolísá jak nudle v bandě v jednom širokém intervalu. Neustále se potácí od hodnoty 25,10 ke 25,90 CZK/EUR a zase zpět,“ připomněla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Až skončí doba dovolených, mohla by podle ní koruna posílit pod 25 korun za euro. Aktuální kurz koruny k dalším světovým měnám můžete sledovat v sekci Kurzy měn.