Šéf ECB: Euro je nezrušitelné, nutná je ale větší integrace

Paříž - Evropská měna není v nebezpečí, přestože někteří analytici mají vypracované scénáře, které počítají s rozpadem eurozóny. Uvedl to v rozhovoru pro francouzský list Le Monde prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Upozornil zároveň, že nevyhnutelná v rámci eurozóny je větší finanční, rozpočtová a politická unie.

„Ne, absolutně ne,“ řekl Draghi na dotaz, zda je euro v nebezpečí. Podle něj analytici nepochopili, jak velký politický kapitál již členové eurozóny investovali do podpory unie a neberou v úvahu podporu euru od občanů Evropy. „Euro je nezrušitelné,“ dodal.

V dlouhodobém výhledu bude podle Draghiho potřeba euro podpořit větší integrací mezi členy eurozóny. Nevyhnutelná tak bude finanční, rozpočtová a politická unie, která povede k vytvoření nových nadnárodních orgánů.

Euro
Zdroj: ČT24

Evropští představitelé učinili krok k větší integraci minulý měsíc na summitu v Bruselu, když se dohodli, že ECB bude mít na starosti dohled nad bankami v regionu a dali záchrannému fondu ESM pravomoci k rekapitalizaci problémových bank v eurozóně. Draghi dodal, že aktivity ECB v oblasti měnové politiky a dozoru nad bankami budou muset být oddělené, aby se banka vyhnula střetu zájmů, a naznačil, že bude muset být vytvořena „nezávislá struktura“.

Draghi se vyjádřil také k současnému vyšetřování podezření z manipulování s mezibankovními sazbami LIBOR. Podle něj skandál podkopává důvěru v základní kámen globálního finančního systému.

Mario Draghi
Zdroj: ČTK/AP/Michael Probst

Draghi rovněž nečeká, že by se eurozóna jako celek propadla do recese. Situace by se měla začít zlepšovat na přelomu letošního a příštího roku. ECB tento měsíc snížila hlavní úrokovou sazbu na rekordní minimum 0,75 procenta, aby podpořila skomírající ekonomiku eurozóny, když inflační tlaky ustoupily. Draghi dodal, že ECB je připravena podniknout další kroky v případě, že se objeví riziko deflace, tedy poklesu cen. ECB si stanovila za cíl držet inflaci lehce pod dvěma procenty.