Analytici: Draghi zahnal sebe i ECB do kouta

Londýn/Frankfurt - Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi svým čtvrtečním výrokem, že banka udělá cokoli, aby zabránila kolapsu eurozóny, zahnal sám sebe do kouta. Takový názor má část analytiků, kteří hodnotí dopady Draghiho slov na světové trhy. Po slovech šéfa ECB výrazně zpevnilo euro, akcie i komodity v čele se zlatem a ropou, naopak snížily se výnosy státních dluhopisů.

Carsten Brzeski, hlavní ekonom skupiny ING 

„Draghi bude proklatý, když to udělá, a proklatý, když to neudělá. Vmanévroval se do hrozně složité situace. Ta očekávání jsou teď obrovská.“

zdroj: agentura Bloomberg

Už delší dobu je ECB pod značným tlakem, a to kvůli pomoci při snížění nákladů na obsluhu dluhu zemí, jako je Itálie a Španělsko. Ty patří v eurozóně k nejzadluženějším, zároveň jsou to ale co do velikosti významní členové, na jejichž záchranu by eurozóna téměř jistě neměla peníze. Právě vysoké výnosy dluhopisů mohou tyto dvě země svrhnout z pověstného srázu.

„V rámci našeho mandátu je ECB připravena udělat cokoliv, aby ubránila euro. A věřte mi, bude to opravdu stačit,“ prohlásil ve čtvrtek Draghi na konferenci o investicích v Londýně. Euro po jeho slovech vyrazilo prudce vzhůru a vůči dolaru se vyšplhalo nad 1,23 USD.

Mario Draghi
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

Pokud Draghi nesplní slib, čeká trhy další výprodej

Analytici však varují, že Draghi bude muset udělat, co slíbil. Pokud ne, budou trhy zklamány a hrozí další výprodej akcií a dalších aktiv. Značná rizika jsou ale i v tom, když Draghi svému slibu dostojí a zorganizuje intervenci za snížení úroků. V tu ránu si proti sobě postaví část vedení ECB, hlavně šéfa německé centrální banky Jense Weidmanna. S tím se dostal do konfliktu už několikrát, byť na veřejnosti se spory snažil bagatelizovat.

„Většinou se to (Draghiho komentář) hodnotí tak, že by mohli začít s rozsáhlými nákupy aktiv a uvolnit pravidla na zajištění. Některým takovým krokům se ECB v minulost bránila,“ vysvětlil analytik úrokových sazeb Ira Jersey ze společnosti Credit Suisse.

Ještě nedávno ECB odkupovala státní dluhopisy nejohroženějších zemí, aby jim pomohla mírnit dopady vysokých úroků. V březnu ale nákupy zastavila, neboť tvrdě proti nim byl právě Weidmann. Ten je sice jen jedním z členů vedení ECB, ale protože je to šéf německé centrální banky, jeho vliv je výrazně vyšší než vliv ostatních členů. Z toho důvodu mnoho ekonomů nevěří, že by se ECB odhodlala nákupy obnovit.

Eura
Zdroj: ISIFA/ Rex Features

„Nevěřím, že už se dočkáme nákupů státních dluhopisů,“ uvedl hlavní ekonom Jacques Cailloux z londýnské pobočky Nomura International. „Jsou tam ale i jiné věci, které mohou udělat a které pomohou. Například zmírnit požadavek na kvalitu státních dluhopisů, které přijímají do zástavy. Anebo nakupovat cenné papíry ze soukromého sektoru,“ doplnil ekonom.

Například v německé vládní koalici narazila Draghiho slova na ostrou kritiku. Finanční expert liberální FDP Frank Schäffler listu Handelsblatt míní, že poté, co protidluhová opatření dospějí na hranice svých možností, bude pravděpodobně stejně nevyhnutelný růst inflace: „Draghi ale není žádný zachránce, ale plenitel uspořených grošů občanů.“

Vzroste kvůli Draghiho výrokům inflace?

„Nevyhnutelným důsledkem této obchodní politiky ECB bude vyšší míra inflace,“ bojí se rozpočtový expert kancléřčiny CDU Klaus-Peter Willsch. První známky takového vývoje jsou přitom zjevné už nyní na vývoji cen nemovitostí v lukrativních lokalitách, na cenách zemědělských i lesních pozemků, ale i zlata, starých mincí či automobilových veteránů. To ukazuje na útěk k věcným hodnotám. Willsch varoval, že pokud se peníze nevydělají, musí být dříve či později vytištěny. ECB podle něj už delší dobu neukazuje kompetenci v boji proti inflaci.