NKÚ: Ministerstva nakupují luxusní hodinky i stohy papíru

Praha - Některé výdaje ministerstev kultury, zdravotnictví a spravedlnosti z posledních dvou let na služby, věcné dary a materiál vzbuzují pochybnosti, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Na ministerstvu spravedlnosti se nakupovaly například luxusní hodinky, v případě ministerstva zdravotnictví zase kontrolory zaskočily milionové výdaje na jazykovou výuku. Přesto Nejvyšší kontrolní úřad konstatoval, že se ve většině resortů projevily úsporné snahy a náklady na služby či materiál meziročně většinou klesaly.

NKÚ prověřil využití 95,7 milionu korun, které ministerstva kultury, zdravotnictví a spravedlnosti využila v letech 2010 a 2011. I když se ministerstva snaží šetřit, některé výdaje jsou podle kontrolorů stále alarmující.

Z výdajů ministerstva zdravotnictví NKÚ poukázal na náklady na výuku jazyků a pohoštění. Ministerstvo v obou prověřovaných letech zaplatilo za individuální výuku zhruba dvou desítek lidí přes jeden milion korun, což byly dvě třetiny všech peněz na výuku jazyků. Náklady na pohoštění pak zejména v roce 2010 podle NKÚ vzbuzují pochybnosti o tom, zda byly nezbytné „pro hospodárný výkon veřejné správy“.

U ministerstva spravedlnosti budily podle NKÚ pochybnosti platby za poradenství pro projekt partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP) při výstavbě věznice s ostrahou v Rapoticích. Resort zaplatil téměř 25,5 milionu korun, vláda přitom projekt v roce 2011 ukončila, aniž by se se stavbou začalo. Ministerstvo také nakoupilo 34 kusů luxusních hodinek za celkem 393 tisíc korun a do konce kontroly jich 20 rozdalo. „Ministerstvo přitom nebylo vždy schopno jednoznačně doložit, kdo je dostal,“ uvedl NKÚ.

Přes 12 tisíc listů papíru na jednoho úředníka

Co se týká nákupu materiálů, NKÚ prověřoval také například to, kolik jednotlivé resorty utratí za údržbu vozového parku či kolik nakoupí kancelářských potřeb nebo papíru. Rekordmanem mezi kontrolovanými úřady je v tomto směru ministerstvo spravedlnosti, které v roce 2010 nakoupilo 25 balíků papíru na jednoho zaměstnance. Jeden obsahuje 500 listů, na jednoho zaměstnance tak připadá přes 12 tisíc listů papíru.

Resorty se podle NKÚ snaží pracovat hospodárně

Faktem ale je, že i přes některé alarmující okolnosti se ve většině kontrolovaných oblastí projevily úsporné snahy ministerstev a náklady na služby či materiál meziročně většinou klesaly. A například ceny úklidu a mytí oken si ministerstva dokázala vyjednat výhodnější, než je průměrná cena těchto služeb zveřejněná Českým statistickým úřadem.

„Veřejné zakázky realizované jednotlivými ministerstvy v kontrolovaném období splnily svůj účel, který odpovídal stanovenému cíli. Při zadávání veřejných zakázek na dodávky materiálu a některých služeb nebyly zjištěny závažné nedostatky,“ ujistil úřad.