Turisti, mobil vás všechny spočítá

Praha - Mobil je dobrým zdrojem informací nejen pro jeho majitele. Třeba agentura CzechTourism začala právě přes telefony sčítat turisty. Počítáním turistů prostřednictvím mobilních telefonů například zjistila, že Němci jezdí rádi na Karlštejn. Návštěvníky stejným způsobem sčítá na 45 místech Česka.

Česká republika začala sledovat turisty prostřednictvím jejich mobilních telefonů, aniž by o tom měli tušení. Důvodem je zmapovat počty turistů a jejich oblíbená místa. Agentura CzechTourism chce příští rok statistiky vyhodnotit a upravit podle nich marketing pro jednotlivé regiony. Tvrdí, že sčítání turistů je anonymní, Úřad pro ochranu osobních údajů chce ale cestu agentury k datům prověřit. 

Jakmile turista překročí se zapnutým mobilem hranici sledovaného území, jeho telefon se automaticky připojí k místní síti. „V tu chvíli ho zachytíme a máme ho jako jednotku v monitorované oblasti,“ vysvětluje Jakub Hlaváček, pověřený v CzechTourismu řízením Odboru výzkumů, trendů a inovací. 

Zatím jsou dostupná pouze data od T-Mobile

Po třech měsících přináší sledování první data. Například na Karlštejnsko přijelo ze zahraničí v květnu nejvíc Němců. CzechTourism plánuje pro toto období posílit spolupráci s německými cestovními kancelářemi a podpoří i německy orientované kulturní akce. „Proaktivně je o tom neinformujeme, ale když u nás podepisují smlouvu, tak buď souhlasí, nebo nesouhlasí, aby byla provozní data nějak zpracovávána,“ říká tisková mluvčí T-Mobile Martina Kemrová. 

Údaje o svých zákaznících přitom prodává jen T-Mobile. Konkrétní telefonní číslo, jméno ani adresa se z nich prý ale vyčíst nedají. „Jsou to provozní anonymizovaná data, která od nás odchází formou binárního kódu,“ dodala Kemrová. „Největší problém je v anonymizaci a tady se obáváme, že by to nemuselo být v pořádku,“ myslí si předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec. 

Úřad pro ochranu osobních údajů se obchodováním s daty ještě hodlá zabývat. Brzy by mohli být turisté přes mobily sledovaní v celé Evropě. Evropský statistický úřad Eurostat už hledá firmu, která službu zajistí. 

Operátoři mají přehled o všech svých zákaznících. Každý zapnutý telefon se jim totiž přihlásí do sítě, kterou monitorují. Poloha jednotlivých telefonů se určuje podle vzdálenosti od jednotlivých vysílačů. Díky tomu mohou zjistit polohu s přesností na několik desítek metrů ve městě a několik stovek metrů v neobydlených oblastech. Údaje o tom, kde se majitelé telefonů pohybují, a dokonce i o tom, komu volají nebo volali, si od operátorů mohla do loňského října vyžádat policie. Ústavní soud tuto možnost, kterou policisté využili přibližně ve 100 tisících případů ročně, zrušil. Vláda ji ale policistům chce vrátit. 

Zaměřování mobilů tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Lidé zveřejňují svou polohu i dobrovolně 

Skoro pětina Čechů ale oznamuje svou polohu mobilním aplikacím v chytrých telefonech dobrovolně. Získávají za to výhody třeba v restauracích a jejich přátelé navíc mají přehled o tom, kde se zrovna pohybují. Zároveň ale svěřují svá citlivá data v podstatě zdarma hlavně zahraničním firmám. „Lidi to používají, je to docela srandovní. Pro nás je to hlavně reklama, která moc nestojí,“ uvádí baristka z Mého šálku kávy Tereza Balá. 

Podobný model používají i copycentra, restaurace nebo klasické obchody. V Česku novinka teprve začíná, zatímco v Americe už jede naplno. Do mobilů tam přichází automaticky nabídky slev podle toho, ve kterém obchodě se uživatel nachází. 

Dominik Hrodek, marketingový odborník, Dark Side

„Ve Spojených státech je situace jiná. Tam jsou slevové kupóny v podstatě platidlem.“

Levnější nákup ale znamená i dobrovolnou ztrátu soukromí. Firmy si data ukládají pro vlastní, především komerční využití. „Když si uživatel instaluje aplikaci, která vyžaduje polohu, tak při stahování souhlasí s tím, že ji může sdílet s provozovatelem té služby,“ vysvětluje Luděk Vokáč, redaktor serveru Mobil.cz. 

Kromě správců aplikací se o pozici třeba uživatele Googlu nebo Facebooku mohou dovědět i jeho přátelé. A kromě nich i lidé, kterým to povolí. Polohu ale dokáže zpětně prozradit i samotný mobil. Ten si totiž může zaznamenávat pohyb svého majitele i celý rok zpátky.  

Právě zaznamenávání pohybu telefonu bez vědomí majitele rozjelo loni skandál kolem mobilů a tabletů od amerického Applu. Skrytá funkce iPhonů i iPadů mohla prozradit zlodějům adresu svých majitelů, ale třeba i to, kdy chodí do práce a kdy se z ní pravidelně vracejí.