ECB zklamala: Slíbila intervence, ale neřekla kdy

Frankfurt nad Mohanem – Plán Evropské centrální banky (ECB) má zatím jen mlhavé obrysy. Žádných konkrétních kroků se dnes investoři nedočkali. Klíčová sazba zůstala beze změny na rekordním minimu 0,75 procenta. Přišel jen mlhavý příslib nákupů dluhopisů na otevřeném trhu. Podrobnosti zásahu nicméně ECB neuvedla, upřesní je až v následujících týdnech. Rozhodnutí banky poslalo euro na houpačku. Nejprve prudce rostlo, vzápětí následoval propad.

„Rada ECB může v rámci svého mandátu udržet střednědobou cenovou stabilitu podniknout operace na volném trhu, aby dosáhla svých cílů,“ prohlásil prezident Evropské centrální banky na ostře sledované tiskové konferenci. Rada podle něj zváží i další nestandardní opatření, která by pomohla v boji proti dluhové krizi. „V následujících týdnech připravíme příslušný rámec takových kroků,“ dodal.

Vlády nesmí nechávat záchranu eura na ECB

ECB už do vládních cenných papírů investovala přes 211 miliard eur. Podle Draghiho se teď musí o záchranu zadlužených ekonomik zasadit také jejich vlády. „Evropská centrální banka nemůže nahradit vlády nebo akce, které musí podniknout jiné instituce,“ zrůraznil prezident Evropské centrální banky.

Draghi zároveň vyloučil, že by permanentní záchranný fond eurozóny (ESM) mohl dostat bankovní licenci. Zdůraznil, že by to bylo v rozporu s evropským právem. Na udělení bankovní licence Evropskému stabilizačnímu mechanismu tlačily především Francie a Itálie. Tvrdily, že by to fondu dalo větší palebnou sílu a umožnilo by mu to důraznější reakci na krizi.

Ioan Smith, stratég Knight Capital

„Je to poněkud zklamání. Nebyla oznámena žádná akce. Draghi se v podstatě otočil zády k politikům.“

Mario Draghi
Zdroj: ČTK/AP/Michael Probst

Euro otřeseno, akciové trhy padají

Euro reagovalo na rozhodnutí Evropské centrální banky rozporuplně. Nejprve kurz vystřelil nad 1,24 dolaru za euro, vzápětí ale začala evropská měna oslabovat a kurz se propadl pod 1,22 dolaru. Podle odborníků za to může fakt, že informace o jasných bezodkladných krocích ECB chybí. Panují obavy, že by mohla následovat i další výprodejová vlna dluhopisů zadlužených zemí.

Do červených čísel propadly také akciové trhy. Německý Dax ztrácel krátce před 16. hodinou 1,59 procenta, zatímco britský FTSE 100 byl v minusu o 0,68 procenta. Ztrácel také index pražské burzy PX, a to o 0,83 procenta.

Sazby nechala beze změny ECB i ČNB

Evropská centrální banka dnes rozhodovala také o výši svých úrokových sazeb. Podobně jako v případě České národní banky a britské centrální banky je nakonec ponechala beze změny. „To nebylo žádné překvapení,“ reagoval ekonom Rabobank Elwin de Groot. „Mnohem důležitější je sledovat, pro jaká další opatření by se mohly rozhodnout,“ dodal.

Eura
Zdroj: Vladimír Šimíček/ISIFA/SME

Draghi zahnal sám sebe do kouta

I přes mírný pokles v posledních dnech zůstávají úrokové výnosy ze španělských i italských dluhopisů stále vysoko nad 6 procenty. Pokud by začaly znovu růst, mohlo by to znamenat problém. „Draghi se bohužel sám zatlačil do kouta,“ upozornil analytik banky JPMorgan Pavan Wadhan. „ECB teď musí prokázat svou věrohodnost. Jinak Draghi zcela ztratí tvář.“

Draghi dnes konstatoval, že ekonomický růst eurozóny zůstává slabý. Evropu trápí také vysoké výnosy, které musí zadlužené země platit ze svých dluhů. Krize však podle Draghiho jednotnou měnu nepoloží. „Euro je neodvolatelné,“ prohlásil.

Eurozóna nadále v recesi

Hrubý domácí produkt eurozóny se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížil o 0,1 procenta. Mezinárodní měnový fond předpokládá, že v celém letošním roce ekonomika klesne o 0,3 procenta. Ratingová agentura Standard & Poor's tento týden předpověděla pokles o 0,6 procenta. Zhoršila tak svou předchozí prognózu, která počítala se stagnací.

Americký ministr financí Timothy Geithner na vedoucí představitele eurozóny apeloval, aby své úsilí pří řešení dluhové krize zvýšili. Dodal, že protikrizová opatření by měla zajistit pokles úroků v zemích pracujících na reformách a schopnost finančního systému poskytovat úvěry ekonomikám, které je potřebují. Vedoucí představitelé Německa, Francie a Itálie dali v uplynulých dnech najevo odhodlání zachránit eurozónu za každou cenu.