Ohrožuje krize Německo? Agentury se nedokáží shodnout

New York – Jaké dopady bude mít prohlubování dluhové krize na nejsilnější evropskou ekonomiku? Ratingové agentury se v tom nedokáží shodnout. Podle agentury Standard & Poor's je německá ekonomika nadále schopná pohlcovat velké finanční otřesy evropských zemí. Moody's se naopak obává, že by na Německo mohlo silně dolehnout další nalévání peněz do zadluženého jihu eurozóny.

Standard & Poor's dnes Německu potvrdila nejvyšší rating. A výhled? Stabilní. S&P věří, že Německo s jeho vysoce diverzifikovanou a konkurenceschopnou ekonomikou, silnou pozicí zahraničního věřitele a disciplinovanou fiskální politikou bude schopno vydržet i další krize bez úhony. „Jsme nadále toho názoru, že německá ekonomika prokázala schopnost absorbovat velké ekonomické a finanční šoky v případech, jako bylo sjednocení západního Německa s východním v 90. letech a globální recese v roce 2009,“ uvedla S&P.

Moody's to ale vidí jinak. Varovala, že by Německo mohlo o svou prestižní známku přijít. Krize mu zkrátka dává zabrat. Další lití peněz třeba do zadlužené Itálie nebo Španělska na garanta problémových zemí EU tvrdě dolehne.

A co na to odborníci? Ti většinou Německu věří. „Německá ekonomika je všeobecně zdravá, je poměrně dobře diverzifikovaná, konkurenceschopná a Německo prosazuje zodpovědnou fiskální disciplínu,“ upozornil analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Rozpad eurozóny by mohl německé hospodářství srazit až o čtvrtinu

I ekonomové ale připouští některé katastrofické scénáře, ve kterých by se dosavadní tahoun Evropy mohl dostat do problémů. Jedním z nich je případný rozpad eurozóny. Hlavní ekonom pojišťovny Allianz Michael Heise v deníku Die Welt napsal, že by návrat k marce měl pro ekonomiku Německa dramatické důsledky. S případným znovuzavedením marky očekává zvýšení cen o 15 až 20 procent, což by zdražilo i německé výrobky v zahraničí. „To by s sebou přineslo během jednoho roku ztráty exportu až o 20 procent,“ domnívá se vedoucí ekonom největší evropské pojišťovny.

Michael Heise

„Není to žádné vyvolávání paniky, když se domníváme, že rozpad měnové unie by vyvolal větší šok než krize (po pádu investiční banky) Lehman Brothers.“

Němci by se podle něj museli připravit na to, že přijdou o podstatnou část svého současného blahobytu a že významně ubude také pracovních míst. Do čtyř až pěti let po případném rozpadu eurozóny Heise předpokládá pokles produkce německého hospodářství až o 25 procent.

I Německo by mohl začít ohrožovat dluh

Sama S&P, která má pro Německo zatím stabilní výhled, nicméně připouští, že by ho zdaleka nemusel o prestižní rating připravit jen takto katastrofický scénář. Ke zhoršení hodnocení nejsilnější ekonomiky Evropské unie by mohlo dojít také v případě, že by její dluh vystoupal ke 100 procentům hrubého domácího produktu.

„To by mohlo nastat například v případě systematicky vyšších deficitů nad úrovní tří procent HDP, tedy vysoko nad ústavním limitem,“ uvedla S&P. Nyní německý dluh činí necelých 80 procent hrubého domácího produktu.

Problémy Německa by pocítilo i Česko

Kdyby se do problémů dostala německá ekonomika, otřáslo by to také českým hospodářstvím. Německo je totiž nejvýznamnějším exportním partnerem Česka. Míří do něj zhruba třetina českého vývozu. Obrat zahraničního obchodu České republiky s Německem loni vystoupal na rekordních 1,6 bilionu korun.