Brusel chce děti naučit na bezpečné hračky

Praha/Brusel – O dovolených děti často přesvědčí rodiče ke koupi vytoužené hračky. Evropská unie proto právě nyní rozběhla kampaň, v níž apeluje na rodiče, aby svým dětem kupovali jen kvalitní výrobky a vyhýbali se těm nebezpečným. Do Evropy se přitom ročně dovezou hračky v přepočtu za 175 miliard korun – a mnohé nesplňují přísná evropská kritéria. Devadesát procent dovezených hraček pochází z Číny.

Evropská unie vytáhla do ofenzívy proti padělkům hraček – speciálním videoklipem chce děti naučit, jaké hračky vlastně po svých rodičích vyžadovat. Děti se tak například dozví, že bezpečné hračky mají na sobě nálepku s písmeny CE nebo že některé hračky nejsou vhodné pro ty, kterým ještě nebyly tři roky.

Podobnou zkušenost mají i kontroloři v Česku. Nejvíc rizikových hraček, které se na náš trh dostanou, pochází z Číny. Výrobek ale může být i anonymní.

„Jsou zjišťovány závady například na svěrných místech, to zejména u kočárků. Další hračky obsahují příliš malé části nebo vydávají zvuky, které mohou ohrozit sluch dětí,“ říká mluvčí České obchodní inspekce Miloslava Fléglová. Inspekce letos zakázala prodej téměř šedesáti hraček a udělila pokuty za milion korun.

Reportáž Bohumila Vostala a Jany Horké (zdroj: ČT24)