České firmy houfně přesunují svá sídla do daňových rájů

Praha - Už víc než dvanáct tisíc českých firem přesunulo své sídlo do daňových rájů. Jen letos tam odešlo na 300 společností. Pokud by tempo vydrželo až do konce roku, šlo by o největší odliv za poslední tři roky.

Kypr, Seychely, Bahamy - oblíbená místa českých podnikatelů. Není to ale nabídka cestovních kanceláří. Obchodníky sem spíš než bílé pláže láká možnost ušetřit na daních. Odvody jsou tady jedny z nejnižších na světě.

Podle České kapitálové informační agentury (ČEKIA) přecházejí do daňových rájů i menší firmy. V posledních letech můžeme vidět zvyšující se trend v oblasti solárních energií. Důvodů, proč firmy alespoň papírově opouštějí Česko, je celá řada. Kromě nižšího zdanění je lákají třeba lepší podmínky pro podnikání nebo menší administrativní zátěž.

„Pokud podnikám z Holandska v České republice, tak mám poměrně vysokou jistotu v ochraně investic. Druhý důvod je stabilní právní prostředí, které se dlouhá léta nemění,“ potvrzuje generální ředitel společnosti Linet Zbyněk Frolík.

Právě Kypr a Seychely v poslední době zapsaly do svých rejstříků nejvíc tuzemských firem. Mezi třemi stovkami firem, které letos oficiálně přesídlily mimo republiku, jsou třeba plynárenský NET4GAS, Photon Engineering nebo vydavatelství Grand Princ Media. Nejpočetnější skupina českých podniků je v Nizozemsku.

Vláda už s devíti daňovými ráji podepsala dohodu o výměně informací. A doufá, že se jí tak podaří získat do rozpočtu řádově miliardy korun.