Čínský export prudce zpomalil

Peking – Ještě v červnu dosahovali čínští vývozci skvělých výkonů – tamní export si meziročně připsal 11 procent. O měsíc později ale šlápl překvapivě na brzdu a polepšil si o pouhé jedno procento. Exportéři z Říše středu se totiž potýkají se slabou poptávkou jak v zemích Evropské unie, tak i v zámoří. Čísla o čínském exportu zaskočila také analytiky, kteří počítali s téměř devítiprocentním nárůstem.

Růst čínského exportu v červenci prudce zpomalil. Oproti minulým rokům hlásí exportéři pokles zájmu z Evropské unie i ze Spojených států. Na vině je dluhová krize. Celkem do světa vyvezli zboží za 177 miliard dolarů. Opačným směrem putovaly výrobky za 152 miliard, což je zhruba o 5 procent víc než loni.

„Výsledky ukazují, že situace v zahraničním obchodě je stále složitější a závažnější. Ale na konkurenceschopnosti čínské výroby to zatím nic nemění,“ říká Chuang Kuo-chua z čínského ministerstva pro administrativní záležitosti. „Dovoz rostl rychleji než vývoz, což ukazuje na mírný růst ekonomiky naší země,“ dodává. 

Jiní ekonomové ale tvrdí, že vnitřní síla Číny stačit nebude a asijská velmoc neunikne zpomalení světové ekonomiky. Čínský hrubý domácí produkt si ve druhém čtvrtletí polepšil o necelých 8 procent, což bylo nejméně za poslední tři roky.

Čínský export prudce zpomalil (zdroj: ČT24)
Vydáno pod