Klaus: Zvýšení DPH je nerozumný tah

Pec pod Sněžkou/Praha - Prezident Václav Klaus nesouhlasí s navrhovaným zvýšením daně z přidané hodnoty od příštího roku na 15 a 21 procent, o kterém bude v příštím týdnu rozhodovat Senát. „Zvýšení všech daní a DPH zvláště poškozuje naší ekonomiku, brzdí ji. Je to nerozumný tah, já jsem zásadně proti tomu, aby tato vláda zvyšovala daně,“ řekl během tradiční poutě svatého Vavřince na vrchol Sněžky Klaus. Zda by zvýšení DPH následně vetoval, ale nechtěl komentovat.

Zvýšení DPH je součástí vládního stabilizačního balíku, který už schválila sněmovna a příští týden o něm bude rozhodovat Senát. Návrh obsahuje také další daňové změny, například zvýšení daně z převodu nemovitostí, omezení výdajových paušálů, zelené nafty a další opatření, od nichž si vláda slibuje, že jí pomůžou stabilizovat veřejné rozpočty.

Nesouhlas s těmito opatřeními se přitom ozývá nejen z řad opozice, ale i z vládní ODS, které Klaus řadu let předsedal. Vládní balíček kritizoval například poslanec Petr Tluchoř či senátor Jaroslav Kubera.

Senátorský klub ODS si navíc chce příští týden pozvat premiéra Petra Nečase, aby mu zdůvodnil některé návrhy ve stabilizačním balíku - zejména zvyšování daní.