Češi prosázeli na letošní olympiádu skoro dvakrát více než minule

Praha - Češi prosázeli na londýnské olympijské hry u tří největších tuzemských sázkových kanceláří přes půl miliardy korun. Oproti předchozí olympiádě v Pekingu tak šlo o téměř dvojnásobný nárůst. Důvodem byla zejména možnost sázení přes internet. Souboj sázejících proti bookmakerům skončil remízou díky očekávaným úspěchům českých medailistů, jako byli oštěpařka Špotáková či veslaři. Nejvíce je zklamal výkon oštěpaře Veselého, shodly se největší společnosti na trhu.

Objem sázek se u firmy Tipsport vyšplhal na téměř 300 milionů korun, a olympiáda se tak prvně stala sázenějším podnikem než šampionát v hokeji. Za nárůstem stálo především internetové sázení.

Lubomír Ježek, mluvčí Tipsportu

„Olympiáda v Londýně se stala pro Tipsport historickou sázkařskou událostí. Byl o ni mezi sázkaři takový zájem, že náběry dvojnásobně překonaly olympiádu v Pekingu.“

V rámci skupiny Fortuna přesáhl objem sázek na OH v Londýně 400 milionů, z toho v Česku činil asi 200 milionů korun a dalších 200 milionů v zahraničí. To je v porovnání s letošním MS v hokeji srovnatelný výsledek, v porovnání s fotbalovým Eurem o třetinu méně. „Proti posledním hrám v Pekingu, kdy nebylo možné sázet přes internet, jsme zaznamenali nárůst o 50 procent,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Barbora Špotáková po vítězném hodu oštěpem
Zdroj: ČTK

U Chance pak sázky na LOH přesáhly 60 milionů korun, proti Pekingu byl nárůst zhruba o 60 procent. Takový rozdíl je podle mluvčí společnosti Markéty Světlíkové daný jednak minimálním časovým posunem a také tím, že v roce 2008 neexistovalo internetové sázení. Objemem sázek se olympiáda přiblížila letošnímu MS v ledním hokeji a dosáhla poloviny tržeb za ME ve fotbalu.

Například u Fortuny se nejvíce sázelo na atletiku, tenis, basketbal a na medailové zisky Čechů. Nejvyšší vyplacená výhra činila 1,33 milionu korun, výhra přes 100 000 korun se objevila na více než 200 tiketech. Sázejícím se dařilo a bookmakeři nakonec zůstali v plusu jen mírně. „Například u správných tipů na Usaina Bolta jsme vyplatili na výhrách přes šest milionů, jeho závody se objevovaly na většině akumulovaných sázek. Podobné to bylo v případě Báry Špotákové, jejíž zlatá medaile znamenala výplatu výher ve stejné výši,“ doplnil Šrain.

Nejvíce sázející zklamali Veselý nebo Berdych

Sázkařskou jistotou byli podle mluvčího Tipsportu Ježka čeští medailisti - Špotáková, Mirka Knapková a Ondřej Synek, Vavřinec Hradilek, kteří jako favorité nezklamali. Černou můrou na tiketech se stal oštěpař Vítězslav Veselý, kterému po kvalifikaci věřilo minimálně na medaili 99 procent všech, co si na oštěpařské finále vsadilo. Největším zklamáním byl pro sázkaře tenista Tomáš Berdych, české basketbalistky a fotbalový výběr Španělska, doplnil Šrain.

Asi největším překvapením byla podle Ježka výhra Trinidaďana Walcotta v hodu oštěpem. Navíc pro ČR tím výraznější, protože Veselý byl hlavním favoritem. Den před závodem po vítězné Veselého kvalifikaci s hodem přes 88 metrů snížil Tipsport kurz na jeho výhru z 3:1 na 1,6:1. To Walcott měl téměř astronomický kurz 100:1. Pro srovnání - kurzem 150:1 byla oceněna situace, kdyby Česko nezískalo na OH žádnou medaili. Nejvyšší sázku na výhru Veselého přijal Tipsport za 27 000 korun. Vůbec nejvyšší sólo sázka za 95 tisíc byla podána na výhru basketbalistů Španělska proti Rusku v kurzu 1,5:1.

U internetové sázkové kanceláře KAJOTbet zaznamenali nejvyšší výhru v kombinované sázce na vítězství Usaina Bolta ve sprintech na 100 i 200 metrů. Šťastný výherce je nyní bohatší o téměř 100 tisíc korun. Nejvíce sázek bylo uzavřeno na tenisová utkání a atletické disciplíny, kde sázející prokázali dobrou znalost poměrů a dosáhli zajímavých zisků, uvedl manažer kurzového oddělení KAJOTbet Martin Dostál.