Průmysl v EU má za sebou půlrok propadu

Brusel – Průmyslová výroba v zemích Evropské unie i eurozóny v červnu znovu propadla, a to o 2,2 procenta, resp. 2,1 procenta. V meziročním srovnání tak evropská průmyslová produkce klesala po celé první pololetí letošního roku. Největší propad zaznamenalo Španělsko a Itálie, na které v posledních měsících těžce doléhá dluhová krize. Naopak významně si polepšilo Irsko, které bylo v minulosti nuceno přijmout mezinárodní pomoc.

V červnu průmyslová produkce klesla také v meziměsíčním srovnání. V zemích Evropské unie se v červnu snížila o 0,9 procenta, v eurozóně pak o 0,6 procenta. V květnu přitom v porovnání s předchozím měsícem naopak rostla. V EU klesla produkce ve všech odvětvích. V zemích platících eurem se zvýšila výroba zboží dlouhodobé spotřeby a energie.

Z členských zemí, za které má Eurostat data k dispozici, padala průmyslová produkce v porovnání s loňským rokem ve 12 zemích. Největší propad hlásí Itálie (8,2 procenta) a Španělsko, kde průmysl klesl o 6,3 procenta. Jde tedy o země, které v poslední době těžce bojují s dluhovou krizí a jsou nuceny provádět drastické škrty zpomalující ekonomiku. Následovala Velká Británie s poklesem o 4,6 procenta.

Průmyslová výroba v červnu naopak rostla v osmi zemích Evropské unie. Největší nárůst zaznamenalo Irsko, které si polepšilo o 9,5 procenta. Následovala Litva s růstem o 5,4 procenta a Slovinsko s růstem o 2,8 procenta. V Řecku, na které také těžce doléhá dluhová krize, zůstala průmyslová produkce v červnu beze změny.

Graf průmyslové produkce v EU a v eurozóně v červnu 2012
Zdroj: ČT24/Eurostat
Vydáno pod