Řecko se prozatím zachránilo před platební neschopností

Atény – Řecko úspěšně prodalo tříměsíční pokladniční poukázky za 4,06 miliardy eur (zhruba 102 miliard korun). Získalo tak o třetinu více peněz, než původně plánovalo. Díky tomu bude moci 20. srpna splatit dluhopisy, které nyní vlastní Evropská centrální banka. Zadlužené zemi se tak podaří překlenout období, než dostane další dlouho očekávanou dávku mezinárodní pomoci.

Řecká agentura pro správu dluhu (PDMA) chtěla původně prodat nové poukázky za 3,125 miliardy eur a vyrovnat z jejich výnosů splatný dluhopis v objemu 3,2 miliardy eur. Peněz se jí ale podařilo získat mnohem více. Povedlo se tak vyřešit situaci, která byla podle řeckého ministerstva financí „na hranici únosnosti“.

Přesto se dnešní prodej pokladničních poukázek neobešel bez problémů. Úrokové výnosy vzrostly, zatímco poptávka po poukázkách klesla. Proti předešlé aukci ze 17. července vzrostl výnos o 0,15 procentního bodu na 4,43 procenta.

Měsíční aukce pokladničních poukázek jsou jedinou možností, jak se může Řecko financovat na finančních trzích, protože trh dlouhodobých dluhopisů je pro zemi od jara 2010 kvůli problémům s dluhy uzavřen. Většinu krátkodobých dluhopisů kupují řecké banky, což znamená, že náklady refinancování plně neodrážejí krizovou situaci země.

Řecko navíc stále zůstává závislé na mezinárodní pomoci. Vyplacení další finanční injekce se ovšem protahuje. Řecko totiž kvůli opakovaným volbám zaostalo v provádění úsporných opatření a reforem, což zhoršilo jeho pozici v očích inspektorů Mezinárodního měnového fondu, Evropské komise a Evropské centrální banky. Počátkem srpna se nicméně podařilo dosáhnout dohody. Další dávku pomoci by zadlužená země mohla dostat v září nebo v říjnu.

Vydáno pod