Soud Berezovskij versus Abramovič skončil 0:1

Londýn - Ruský miliardář Boris Berezovskij (63) nakonec prohrál v Londýně soud s dalším ruským oligarchou a majitelem fotbalového klubu Chelsea Romanem Abramovičem (45). Svého bývalého chráněnce Abramoviče Berezovskij obvinil z toho, že ho v roce 2000 donutil prodat pod cenou akcie ruské energetické společnosti Sibněfť. Tím ho měl připravit o pět miliard dolarů (v přepočtu kolem sto miliard korun).

Berezovskij prý akcie prodal poté, co mu Abramovič pohrozil, že se postará o to, aby zasáhl ruský prezident Vladimir Putin a jeho akcie vyvlastnil. V roce 2005 pak Abramovič prodal svůj balík akcií v Sibněfti údajně za 13 miliard dolarů koncernu Gazprom. „Zamítám požadavky Borise Berezovského týkající se Sibnefti i RUSALu,“ prohlásila soudkyně Elizabeth Glosterová.

Abramovič, jehož majetek se podle britských médií pohybuje kolem deseti miliard liber (zhruba 312 miliard korun) a je znám hlavně jako majitel fotbalového klubu Chelsea, popřel všechna obvinění. Podle něj Berezovskij vůbec podíl v Sibněfti neměl a naopak mu platil za ochranu a kontakty, především na tehdejšího prezidenta Borise Jelcina.

Kromě zmíněných pěti miliard dolarů za Sibnefť žádal Berezovskij dalších 564 milionů dolarů za své akcie největšího světového výrobce hliníku, společnosti RUSAL, které prý Abramovič bez povolení prodal.

Roman Abramovič
Zdroj: Ben Cawthra/ISIFA/Getty Images

Soudkyně Elizabeth Glosterová

„Boris Berezovskij byl nepřesvědčivý a nespolehlivý svědek, který považuje pravdu za přechodný a flexibilní koncept. Někdy bylo jeho svědectví záměrně nečestné, někdy si vymýšlel na místě, když se dostal do problémů při odpovědích na otázky. Řekl by prakticky cokoli, aby podpořil svůj případ.“

Hra na pravdu

Berezovskij si podle soudkyně někdy i vymýšlel, aby podpořil vlastní argumenty. Za to Abramovič byl podle soudkyně „pravdomluvným a celkově spolehlivým svědkem“. Soudní bitva ruských oligarchů, která byla jedním z největších procesů v Británii za poslední léta, loni na podzim fascinovala britská i ruská média. Na povrch totiž vyplouvaly detaily divokých privatizací z 90. let v Rusku.

Při výpovědích obou oligarchů se soud dozvídal o pochybných obchodních praktikách, off-shoreových bankovních kontech, luxusních jachtách v Karibiku (poprvé se setkali v prosinci 1994 na jachtě) a obchodech uzavíraných v pětihvězdičkových hotelích. 

Berezovskij se kamarádil s Jelcinem, s Putinem se však nedohodl

Abramovič prý Berezovskému zaplatil za jeho politické krytí na 2,5 miliardy dolarů - mezi jiným nákupy soukromých letadel a sídel ve Francii. Přesto ve své výpovědi připustil, že Berezovskij hrál při vzniku Sibněfti v roce 1995 „mimořádně důležitou“ úlohu. „Nebýt jeho, nebyli bychom bývali s to získat podpis prezidenta (Borise Jelcina),“ prohlásil majitel Chelsea.

I když měl Berezovskij blízko k bývalému ruskému prezidentu Jelcinovi, dostal se do střetu s jeho nástupcem Putinem a od roku 2001 žije v exilu v Británii. To Abramovič přes své vazby na Británii zdůrazňuje, že má ruské bydliště.

Soudní jednání trvalo čtyři měsíce. Zúčastnili se ho oba hlavní protagonisté za doprovodu suity právníků a osobních strážců v černých brýlích. Abramovič se přitom jinak osobní publicitě úzkostlivě vyhýbá. Zatímco Abramovič vypovídal rusky a zdrženlivě, Berezovskij anglicky a temperamentně. Oba se však úspěšně ignorovali.

Vydáno pod