Disney na koupi Lucasfilmu vydělal, natočí nové Hvězdné války

Washington - Walt Disney Company získala koupí produkční společnosti Lucasfilm, tvůrce slavných Hvězdných válek, především možnost natočit další díly. Sedmá epizoda by měla jít do kin už za tři roky. George Lucas přitom vznik dalších dílů dlouhá léta odmítal. Vlastnická práva získaná společností Disney se ale vztahují třeba i na další slavnou tetralogii s Indiana Jonesem, zvukové či trikové studio nebo i hračky. Společnost Disney už dříve koupila třeba Pixar nebo Marvel.

Tyto dohody „demonstrovaly jedinečnou schopnost společnosti se plně rozvinout a rozšířit finanční potenciál vysoce kvalitního tvůrčího obsahu s přesvědčivými postavami a způsobem vyprávění,“ zaznělo ze společnosti Disney.

Společnost se rychlým tempem rozvíjí

A Walt Disney Company se opravdu stále rozvíjí. Její dceřinou společností se už v roce 2006 stalo slavné americké filmové studio Pixar zaměřené na animované filmy. Pixar už přitom vydal víc jak deset celovečerních filmů, především děti si mohou vzpomenout na Příběh hraček z roku 1995, Život brouka, Auta nebo Vall-I.

Nemo
Zdroj: ČT24/ISIFA

Pod vlajkou Disney už ale působí i jiné mediální značky, jako je třeba americké komiksové vydavatelství Marvel, mezi jehož nejznámější komiksy se řadí třeba Daredevil, X-Men nebo Fantastická čtyřka. Společnost získala také mediální značky ESPN nebo ABC.

Společnost Lucasfilm ale není známá jen díky Hvězdným válkám. Miliony fanoušků po celém světě má také Indiana Jones, fiktivní postava archeologa, jehož ztvárnil v celkem čtyřech dílech herec Harrison Ford. První tři filmy pocházejí z 80. let, poslední pak už z nového tisíciletí. Postava Indiana Jonese se objevila třeba i v seriálu nebo počítačové hře. Lucasfilm stál rovněž za Americkým grafitti.

Lucas řídí svou společnost ze San Franciska. „Posledních 35 let pro mě představovalo jedno z největších potěšení sledovat, jak se obliba Hvězdné války přenáší z generace na generaci. Nyní přišla chvíle, kdy předám tento film nové generaci filmových tvůrců,“ prohlásil Lucas s tím, že vždy věřil, že Hvězdné války budou „žít dál i bez něj“. Tento přechod chtěl přitom zařídit ještě během svého života.

Vlastnická práva na slavné Hvězdné války a Indiana Jonese nyní získává právě Disney. Podle informací serveru iHNed.cz Disney ale získá ještě mnohem víc – třeba trikové studio Industrial Light & Magic, zvukové studio Skywalker Sound, webovou společnost Lucas Online nebo digitální animační firmu Lucasfilm Singapore, ale i hračky, atrakce v Disneyho zábavních parcích či videohry.

Plány do budoucna? Sága Hvězdných válek se bude dál rozvíjet

Disney nyní připravuje sedmou epizodu Hvězdných válek, která by měla přijít do kin v roce 2015. Lucas přitom řadu let tvrdil, že o další díly se už nikdy sága nerozroste. Změnil ale názor a při vzniku nové série bude sloužit jako konzultant.

„Chápeme, že na naši společnost teď padá velká odpovědnost, když máme dál rozvíjet příběhy tak ikonických postav,“ říká Robert Iger, prezident Walt Disney Company.

George Lucas
Zdroj: ČT24/ISIFA

Disney podle slov jejího šéfa jednala s Lucasem o prodeji jeho firmy už půldruhého roku. Režisér se dlouho nemohl rozhodnout. Na nabídku kývl až ve chvíli, kdy se rozhodl odejít na odpočinek. Disney za produkční společnost zaplatí přes 4 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 78 miliard korun. Zhruba polovinu z celkové částky zaplatí Disney v hotovosti. Zbytek bude financovat vydáním zhruba 40 milionů nových akcií.

V současné době je Lucasfilm jedním z předních průkopníků nových filmových postupů, zejména v oblasti speciálních efektů, zvuku či animace. Kvůli vzrůstajícím rozpočtům se společnost v současné době zabývá především televizní tvorbou.

Vydáno pod