Český průmysl i stavebnictví padají závratným tempem

Praha - Český průmysl i stavebnictví se opět propadají. Tentokrát v září průmyslová výroba klesla meziročně o 7,1 procenta, uvedl Český statistický úřad. Za horším výsledkem stála hlavně nižší výroba motorových vozidel. Propad stavebnictví se pak během září dále prohloubil na 10,6 procenta.

„Prudký pokles průmyslové produkce má na svědomí hlavně nižší počet pracovních dnů a slábnoucí domácí i zahraniční poptávka,“ míní analytik ČSOB Petr Dufek. Zesilující útlum poptávky se na českém průmyslu začíná stále více projevovat.

Václav Franče, analytik Raiffeisenbank

„Bylo to způsobeno především vysokou srovnávací základnou minulého roku. V září minulého roku výroba vzrostla o 22 procent. Takže automobiloví výrobci si minulý rok nasadili vysokou laťku, kterou se jim tento rok nepovedlo překonat.“

Tentokrát to podle něj odnesly především automobilky, tedy dosavadní hlavní motor celého průmyslu, exportu a nakonec i HDP. Údaje o průmyslu naznačují, že už rok trvající recese ekonomiky ve třetím čtvrtletí zdaleka neskončila, dodal Dufek.

Průmyslová výroba a stavební produkce v září 2012
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmyslová produkce klesla o 2,4 procenta. „Číslo na první pohled vypadá hrozivě, ale je výrazně ovlivněno nižším počtem pracovních dnů. Letošní září mělo o dva pracovní dny méně než loňské,“ uvedl analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

K meziročnímu poklesu dále přispěla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků. Nejvýznamněji vzrostla výroba chemických látek, koksu, rafinovaných ropných produktů a elektrických zařízení. Hodnota nových zakázek v září ve vybraných odvětvích meziročně klesla o 5,2 procenta. 

Stavebnictví klesalo o více než 10 procent

Také stavební výroba v Česku v září klesala, meziročně šlo o 10,6procentní pokles. Propad, který trvá od začátku roku, se tak dál prohloubil ze srpnového poklesu o 4,7 procenta. V září klesl počet nově zahájených bytových staveb i vydaných stavebních povolení, nárůst zaznamenaly jen dokončené byty, kterých meziročně přibylo o 4,6 procenta. 

Podle ČSU bylo stavebnictví meziměsíčně po očištění od sezonních vlivů nižší o 1,5 procenta. Pozemní stavitelství, tedy hlavně výstavba budov, meziročně kleslo o 8,2 procenta, inženýrské se snížilo o 15,8 procenta. Investoři začali v září stavět meziročně o 25,5 procenta bytů méně, tedy 1 857. V rodinných domech jejich počet klesl o 26,2 procenta a v bytových o 52,3 procenta. 

Bydlení
Zdroj: Isifa/Rex Features/Anglia Press Agency

„Pro inženýrské stavitelství bude důležité, jak dopadnou jednání o rozpočtu. Nový, úspornější návrh rozpočtu počítá s dalším škrtáním ve výdajích na dopravní infrastrukturu. Stavebnictví tak asi nedostane šanci se v dohledné době zvednout a zůstane sektorem, na který výrazně doléhá útlum domácí ekonomiky,“ říká analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

Český dovoz je v červených číslech poprvé od prosince 2009

Dnešní statistiku pak uzavírají data o českém zahraničním obchodu, který skončil v září s přebytkem 31,6 miliardy korun. To je o 9,2 miliardy korun více než ve stejném období loňského roku. Vývoz podle předběžných údajů meziročně vzrostl o 0,6 procenta, zatímco dovoz o 3,3 procenta klesl. Právě dovoz podle statistiků klesl poprvé od prosince 2009.