Obamovo vítězství finančníky z Wall Street nepotěšilo

Chicago - Opětovné vítězství Baracka Obamy v amerických prezidentských volbách je podle časopisu Forbes velkou prohrou pro Wall Street. Finančníci v předvolební kampani totiž podporovali republikánského kandidáta Mitta Romneyho. Desítky milionů dolarů darovaných na republikánovo zvolení tak utratili zbytečně. Prohraná sázka na Romneyho znamená podle Forbesu pro Wall Street ztrátu reputace.

Sektor finančních služeb věnoval Romneymu na kampaň 61 milionů dolarů. Obamovi daroval výrazně méně, a to 18,7 milionu dolarů. Celkem zaměstnanci finančních firem na předvolební kampani vydali více než zaměstnanci v jakémkoliv jiném oboru.
   
Časopis Forbes přitom upozorňuje, že i když do finančního sektoru patří třeba i pojišťovnictví, největší podíl darů v něm směřoval z Wall Streetu. Velkými přispěvateli republikánského kandidáta byli zaměstnanci Goldman Sachs i Bank of America.

Barack Obama a Mitt Romney
Zdroj: ČT24/ISIFA

Před čtyřmi lety přitom finančníci podporovali Obamu. Šéf Bílého domu je ale rozladil kritikou Wall Streetu i novými zákony, jimiž chce zkrotit excesy odvětví, jež stály na počátku nedávné hluboké finanční krize. Obama také opakovaně prohlašoval, že hodlá více zdanit nejbohatší Američany. Podle Forbesu by například mohla vzrůst daň z dividend a kapitálových zisků.

Dluh USA je horké téma - investoři jsou na pozoru

„Bylo řečeno, že břemeno veřejného dluhu v USA je ohromné, navíc se to břemeno za posledních 4 až 5 let v podstatě zdvojnásobilo z nějakých 60 procent na 110 procent HDP USA a mám pocit, že i s důvodu vytlačovacího efektu na investice, tak i z pohledu jisté závislosti USA (vzhledem k tomu, kde je umístěn americký dluh – že to je  v Japonsku a Číně a v dalších asijských zemích) bude toto téma velmi horké,“ tvrdí Petr Zahradník, člen NERV.

Tuzemští exportéři po zveřejnění výsledků voleb zůstávají v klidu

Znovuzvolením Baracka Obamy americkým prezidentem se pro české exportéry do Spojených států nic výrazného nezmění, všeobecně se předpokládá, že americká ekonomika nezmění kurz. Například pro Budějovický Budvar podle mluvčího Petra Samce zůstává vše při starém. Trh v USA prý v tuto chvíli není pro podnik klíčový, spíš prestižní. Do USA loni vyvezl zhruba 10 000 hektolitrů piva. Letos v létě ale změnil exportéra, očekává proto nastartování růstu. 

Žádnou změnu neočekává analytik brokerské společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka ani v postoji Spojených států k podpoře firmy Westinghouse v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. „Zvláště nyní, když se tendr zúžil na americko-ruský souboj, bych byl překvapen snížením podpory ze strany americké administrativy,“ podotkl.

Komentář Petra Bartoně a Petra Zahradníka (zdroj: ČT24)