Britové si posvítili na Starbucks kvůli krácení daně z příjmů

Londýn - Mezinárodní kavárenský řetězec Starbucks čelí v Británii obvinění z krácení daně z příjmů. Kvůli tomu se musel zodpovídat před parlamentním rozpočtovým výborem. Jeho tržby byly přitom podle zákonodárců rekordní. Na téma korporátní daně mají zákonodárcům co vysvětlovat i společnosti Amazon a Google.

Za posledních 13 let dosáhly tržby Starbucks v Británii víc než tří miliard liber. Řetězec se ale hájí, že na tamním trhu není ziskový. „Je to velmi nešťastné, naše finanční situace tady nás vůbec netěší. Všechno, co říkáme a co jsme řekli dřív, je v podstatě pravda,“  konstatoval finanční ředitel Starbucks Troy Alstead.

Starbucks navíc přiznal, že daně z příjmů za celý západoevropský region platí kvůli výhodnějším taxám v Nizozemsku. Obvinění z krácení korporátní daně čelí v Británii i další světoví giganti Amazon a Google. Rozpočtový výbor požadoval po obou firmách vysvětlení a související důkazy. „My jsme tyto údaje nikdy veřejně nepublikovali,“ poznamenal  ředitel veřejné politiky Amazonu Andrew Cecil.

Starbucks
Zdroj: ČT24/simonleong.com

Cecilovy výmluvy i neznalost řady konkrétních informací zákonodárce rozzuřily. „Co mám udělat, aby přišel někdo, kdo nám dokáže odpovědět na naše otázky? Protože tohle je skandální. Potřebujeme jasné odpovědi na naprosto konkrétní otázky,“ řekla předsedkyně výboru Margaret Hodgeová.

Amazon v Británii loni zaplatil na dani z příjmů míň než jeden milion liber. Své evropské transakce měl kvůli nižším sazbám údajně danit v Lucembursku. Podobnou metodu přiznal i Google. „Vybrali jsme si Irsko z řady důvodů. Například proto, že má konkurenční sazbu korporátní daně,“ podotkl ředitel britské pobočky Googlu Matt Brittin.

Kromě Irska internetový gigant využíval ke zmírnění daní i Bermudy. Podle společnosti jsou tyto praktiky zcela legální.

Británie obvinila giganty kvůli daním (zdroj: ČT24)