Marek: Současná recese je nejdelší v novodobé historii Česka

Praha – Česká ekonomika se nevymanila z recese ani ve třetím čtvrtletí – hrubý domácí produkt podle předběžných údajů Českého statistického úřadu ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesl o 0,3 procenta. Meziročně se snížil o 1,5 procenta. Ekonomové přitom zlepšení v nejbližší době neočekávají. Podle Davida Marka z Patria Finance je dokonce současná recese nejdelším poklesem ekonomiky v novodobé historii ČR.

Jaká je příčina prohlubujícího se poklesu českého hospodářství? Podle statistiků především postupně slábnoucí domácí poptávka, konkrétně snižující se investice do staveb, strojního vybavení a dopravních prostředků. Klesající tendenci ale měly i spotřební výdaje domácností.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek upozornil, že současná recese ekonomiky je nejdelší v novodobé historii ČR, neboť ekonomika klesá již pět čtvrtletí v řadě. Údaje ČSÚ ale uvádějí pouze čtyři čtvrtletní poklesy - od posledního kvartálu loňského roku. To Marek vysvětluje tím, že ekonomika vykázala velmi mírný mezičtvrtletní pokles i ve „sporném“ třetím čtvrtletí loňského roku, avšak čísla po zaokrouhlení se jeví jako stagnace.

Ve srovnání s naším hlavním obchodním partnerem, Německem, je situace české ekonomiky podle analytika ČSOB Petra Dufka mnohem méně příznivá: „Německo zůstává v černých číslech, česká ekonomika naproti tomu je už rok v recesi. Tentokrát nikoliv naordinované propadem zahraniční poptávky, ale té domácí.“

Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank:

„Já bych to číslo hodnotil neutrálně. Je o malinko horší, než se čekalo, ale ty odhady jsou poměrně nejisté. Je mi nicméně trochu smutno, když česká data porovnám s údaji našich sousedů – Německo je meziročně v plusu asi 0,9 procenta, Rakousko stagnuje, Slovensko roste o 2,2 procenta. Takže se bohužel můžeme srovnávat akorát s těmi, se kterými bychom se raději nesrovnávali – například s Maďarskem, které klesá stejně rychle jako Česko.“

Aktuální recese je sice podle něj méně prudká než ta předchozí, ale už nyní je delší a známky obratu k lepšímu nejsou nikde patrné. „Hlavnímu motoru ekonomiky – průmyslu – dochází dech a nové objednávky nevěstí zlepšení ani pro konec letošního roku.“ V úhrnu za první až třetí čtvrtletí klesl hrubý domácí produkt přibližně o jedno procento.

„Ekonomika je v mnohem horším stavu, než politici čekali,“ konstatoval hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj je nereálné, aby HDP v příštím roce rostl o 0,7 procenta, jak s tím počítá ministerstvo financí. „Od začátku roku ekonomika už poklesla o jedno procento. Tempo propadu akceleruje a přitom to nejhorší nás teprve čeká,“ obává se Pikora.

Zásadní zlepšení v letošním roce neočekává ani Svaz průmyslu a dopravy. „Naše předpověď pro celý letošní rok je pokles HDP o jedno procento. Nejistá je i předpověď pro rok 2013, kdy předpokládáme jen velmi mírný nárůst HDP. Připouštíme, že i odhady pro příští rok bude třeba průběžně korigovat,“ uvedl ředitel Sekce hospodářské politiky svazu Boris Dlouhý.

Už to nezachrání ani zahraniční obchod

Vedle postupně klesající stavební výroby kvůli nedostatku velkých zakázek postihlo snížení poptávky také klíčový průmyslový segment ekonomiky. „Celkový pokles průmyslové produkce ovlivnila nejen objemově významná strojírenská odvětví, výroba dopravních prostředků a výroba strojů a zařízení, ale také potravinářský, dřevařský a papírenský průmysl a další odvětví,“ uvedl úřad.

ČSÚ zároveň upozorňuje, že čísla už nedokázal vylepšit ani zahraniční obchod: „Přebytky zahraničního obchodu již nebyly, stejně jako v prvním pololetí, schopné kompenzovat snižující se tuzemskou spotřebu.“

Dobře, že máme zdravé banky a vlastní měnu

Silnou stránkou české ekonomiky je v horších časech podle řídícího partnera PwC v ČR Jiřího Mosera zdravý bankovní sektor a dobrý manévrovací prostor, který poskytuje vlastní měna. „Naše analýza ukázala, že na případný další propad eurozóny je Česká republika druhou nejlépe připravenou zemí, hned po Rusku,“ domnívá se Moser.

Dlouhodobě klesající české stavebnictví nezastaví pád ani v roce 2013

Manažeři stovky oslovených firem očekávají, že výkon oboru příští rok klesne asi o 4,4 procenta. Vyplývá to z analýzy, kterou vypracovala společnost CEEC Research a KPMG Česká republika. Obrat k lepšímu přitom podle specialisty na stavebnictví z KPMG ČR Pavla Klimenta nenastane dřív, než oživí celá ekonomika.

Analytici v průměru očekávají letos pokles ekonomiky o zhruba jedno procento a příští rok jen velmi mírný růst. „Pro letošní rok odhadujeme pokles české ekonomiky o 0,9 procenta a v příštím roce čekáme hlemýždí růst o 0,5 procenta, a to pouze v případě, když nám to umožní vývoj v eurozóně,“ předpovídá hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

V Evropě se balancuje kolem nuly

Také ekonomika eurozóny se dostala podle údajů Evropského statistického úřadu (Eurostat) do recese. Mezi červencem a zářím její hrubý domácí produkt podruhé v řadě mezičtvrtletně klesl, tentokrát o 0,1 procenta. Hospodářství celé unie po propadu ve druhém čtvrtletí výkon naproti tomu o 0,1 procenta zvýšilo.

Některé země přitom překonaly očekávání analytiků, kteří například předpovídali stagnaci francouzskému hospodářství – to ale nakonec ve třetím čtvrtletí vzrostlo o 0,2 procenta. Stejným tempem rostla i německá ekonomika, která je hlavním trhem pro české výrazně proexportně orientované hospodářství.

Výsledky českého hospodářství přitom patří mezi 19 členy unie, u nichž jsou data dostupná, spíše k těm slabším. Stejně jako tuzemská ekonomika je na tom HDP Španělska, které taky kleslo o 0,3 procenta. Hůře na tom byly už jen tři země: Kypr (-0,5), Nizozemsko (-1,1) a Portugalsko (-0,8).