Portugalsko nabírá peníze od EU, zatímco Francie ztrácí rating

Lisabon - Portugalsko získá další část úvěru, Evropská unie a Mezinárodní měnový fond pro něj uvolní 2,5 miliardy eur (v přepočtu přes 63 miliard korun). Země nakonec prošla prověrkou, která zkoumala, jak postupuje v požadovaných reformách. Portugalsko by se tak mělo už příští rok vrátit na kapitálové trhy a opět se financovat tam. Trhy naopak nevěří Francii. Ratingová agentura Moody's snížila její rating z nejvyššího stupně AAA na AA1 s negativním výhledem.

Zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu nakonec potřebovali poloviční dobu, tedy místo dvou týdnů jen jeden, na to, aby Portugalsko za jeho reformy pochválili. 

„Splnili jsme polovinu hodnocených kritérií, která se od nás očekávají v rámci záchranného plánu. Díky tomuto výsledku komise uvolní dvě a půl miliardy eur,“ radoval se portugalský ministr financí Vitor Gaspar. 

Země se zavázala k rozsáhlým úsporným opatřením. Veřejný dluh chce v roce 2015 stlačit na 120 procent HDP. Zatím se kvůli škrtům hospodářství propadá. Portugalsko je v recesi už třetí rok a i ten příští by v ní mělo zůstat. Nezaměstnanost přitom stoupá a Portugalci protestují, vláda podle nich nedělá dost. 

Vitor Gaspar, portugalský ministr financí

„V roce 2013 se HDP sníží o jedno procento. Ale v průběhu roku očekáváme oživení. Nezaměstnanost zřejmě stoupne na 16,4 procenta. Ale takové důsledky už nemůžeme minimalizovat.“

„Myslíme, že úsporný program přináší portugalské ekonomice a společnosti opravdu seriózní problémy. Ve výsledku poškodí hospodářství i obyvatele,“ říká Basilio Horta ze socialistické strany. 

Portugalsko ještě nedostalo celou půjčku, na které se s mezinárodními věřiteli dohodlo. Vláda bude proto škrtat dál a příští rok obyvatele čeká nejrozsáhlejší zvyšování daní v moderní historii země. 

Peníze pro Portugalsko (zdroj: ČT24)

Moody's snížila rating Francie z AAA na AA1 

Moody's v pondělí večer snížila úvěrové hodnocení Francie z nejvyššího stupně AAA na AA1 s negativním výhledem. Už letos v lednu se americká ratingová agentura Standard & Poor's rozhodla snížit u Francie její dosavadní nejvyšší možné hodnocení na úrovni AAA o jeden stupeň na AA. 

Francie
Zdroj: ISIFA/EPA/Ian Langsdon

Moody's o ekonomickém stavu Francie

„Fiskální výhled Francie je nejistý v důsledku zhoršující se perspektivy vývoje hospodářství. Odolnost vůči možným otřesům eurozóny se snižuje, a zvyšuje se tak nebezpečí dluhové krize.“

Agentura Moody's svůj krok zdůvodnila tím, že dlouhodobý hospodářský výhled Francie je zatížen strukturálními hrozbami. Mezi ně agentura řadí postupnou, ale trvalou ztrátu konkurenceschopnosti a nepružnost pracovního trhu, jakož i trhu zboží a služeb. Francouzské ministerstvo financí ale argumentuje, že se země stále řadí mezi finančně nejzajištěnější a nejsolidnější v eurozóně. 

Hlavní analytik Moody's pro Francii Dietmar Hornung pak dnes prohlásil, že agentura je připravena dále zhoršit úvěrovou spolehlivost Francie, pokud socialistická vláda nezavede oznámené reformy.

„Snížili bychom dále rating v případě dodatečného materiálního zhoršení ekonomického výhledu Francie nebo pokud by se objevily potíže při zavádění oznámených reforem,“ vysvětlil Hornung. Současně varoval, že Francie zůstává náchylná na vnější šoky způsobené krizí v eurozóně, zvláště vzhledem k silnému propojení jejího hospodářství a finančního sektoru s problémovými zeměmi jižní Evropy.

Vydáno pod