EK: Navrhovaný zákon o hazardu odporuje smlouvě o fungování EU

Praha – Vládou v srpnu schválený návrh zákona o provozování sázkových her se Bruselu nelíbí. Evropská komise (EK) kritizuje to, že provozovatelé her by museli sídlit v Česku a hráči by měli povinnost registrace v kamenných pobočkách. Podle názoru EK to odporuje smlouvě o fungování Evropské unie.

Návrh zákona stanovuje podmínku sídla provozovatele na území ČR a v případě provozování internetových kurzových sázek vyžaduje registraci ve stálých prostorech provozovatele. Platnost těchto podmínek má skončit na konci roku 2014.

Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí

„Ministerstvo financí nyní zpracuje reakci k podrobnému stanovisku, které zašle Evropské komisi. Poté bude MF informovat vládu a navrhne další postup.“

Postoj EK přivítalo Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů a dalších her SPELOS, které vzhledem k nedávným novelám považuje nový zákon za nadbytečný. „Pokud vláda okamžitě předkládá nový zákon, jde pouze o další důkaz nestability podmínek pro seriózní podnikání,“ řekl výkonný ředitel sdružení Petr Vrzáň.   

SPELOS kritizuje návrh normy také například kvůli tomu, že údajně neřeší nelegální působení zahraničních sázkových firem v Česku. Sdružení vadí také údajná diskriminace určitého typu videoloterijních terminálů.

Zákon dále obsahuje zkrácení takzvaného přechodného období ze tří let na šest měsíců. V přechodném období je možné provozovat loterie a jiné podobné hry ve městech, aniž by tuto činnost mohly omezit radnice. Pokud bude zákon přijat, videoloterijní terminály by z obcí mohly zcela vymizet už v polovině roku 2013.