Internetové pirátství s podporou vlády? Ve Vietnamu běžně

Hanoj - Internetové pirátství je moderním problémem celého světa. Servery pohybující se na hraně zákona nebo i za ní poskytují uživatelům miliardy souborů ke stažení, a to zdarma. Muzikanti s tím mají problém. Jejich popularita sice netrpí, ale utíkají jim peníze. Jedna z  mnoha takových pirátských stránek funguje ve Vietnamu - a pozor, dokonce s neoficiální podporou tamní vlády.

Dvě stovky lidí zaplní jeden z nejoblíbenějších klubů v Ho Chi Minhově městě každý páteční večer. Táhne je sem zpěvačka Le Quyen. Živá představení jsou pro ni přitom hlavní obživou, peníze z prodeje svých alb totiž vidí jen málokdy. „Kdykoliv vydám album, songy se okamžitě objeví na pirátských stránkách a jsou volně ke stažení. Úplně mě to ničí, je to pořád dokola. Nemám z toho ani dolar. Mám pocit, že jako by mě vykrádali moje srdce,“ stěžuje si zpěvačka Le Quyen.

Problém se jmenuje zing.vn. Doména je nejpopulárnější stránkou v zemi, ale i v zahraničí. Návštěvností patří do první šestice. Stáhnout se tam dá prakticky vše - hudba, filmy, hry i fotky. „Na stránce vždycky najdu, co hledám. Hudbu tu můžu jen poslouchat, ale taky stáhnout nebo naopak nasdílet pro ostatní. K tomu jsou tam taky videoklipy, mezinárodní žebříčky a mnoho dalšího. Nemá to chybu,“ pochvaluje si pravidelný uživatel domény zeng.vn Nguyen Anh Tuan.

Vietnamský pirátský server má neoficiální podporu tamní vlády (zdroj: ČT24)

Často se tak stává dokonce to, že kapely samy uploadují svou hudbu na zing. Zisk nula, ale popularita stoupá. Zing potom organizuje soutěže inspirované MTV a rozdává ocenění. Le Quyen to ale neuspokojuje a chystá se na provozovatele podat žalobu. „Myslím, že je evidentní, že porušují zákony. Určitě se bojí toho, že mě budou následovat i další muzikanti a vytvoří silný tlak,“ uvedla Le Quyen.

Společnost, která stránku provozuje, ale patří zeti tamního předsedy vlády, díky čemuž se firma omezení ze strany státu nebojí. Svou reklamu už ale ze stránek stáhli významné světové firmy, jako třeba Coca Cola nebo Samsung, o komunikaci se serverem se snaží taky velká světová vydavatelství, ani s nimi ale vedení nemluví.