Zrušení životního pojištění? Můžete přijít o většinu peněz

Praha - Pokud se chystáte zrušit životní nebo penzijní připojištění, nemusí se vám to vyplatit. U pojistek se spořením totiž nelze počítat s tím, že při předčasné výpovědi smlouvy dostanete zpět všechny peníze, které jste si do té doby naspořili. Pokud zrušíte smlouvu o životním pojištění během prvních dvou let, neuvidíte ze svých peněz zpět ani korunu.

U penzijního připojištění je řešení problému s úhradou pojistného jednodušší. Pokud nechcete čelit sankcím za zrušení, je možné placení fondům přerušit, a to dokonce opakovaně. „Druhou variantou je snížit měsíční platby na minimum, například na 100 korun. Dodržíte tak podmínky smlouvy a váš rozpočet to tolik nezatíží,“ říká Petr Zámečník ze serveru investujeme.cz. Nové parametry penzijního připojištění platné od ledna 2013 navíc umožní vybrat si po patnácti letech bez jakýchkoli sankcí polovinu peněz. 

Zrušení životního pojištění je naopak potřeba pořádně promyslet. Z takzvaného odbytného, které pojišťovna klientovi vyplatí, musí dotyčný zaplatit daň z příjmu a dodanit dříve uplatněné daňové úlevy. Odbytné je přitom v prvních letech minimální a v některých případech se může stát, že střadatel nedostane zpět vůbec nic. V prvních splátkách pojistného jsou totiž zahrnuty především poplatky spojené s uzavřením a správou pojistné smlouvy a ty bývají velmi vysoké. „Zpravidla jsou to až dva roky plateb klienta a bohužel to není uvedeno ve smlouvě žádným jasným způsobem u naprosté většiny produktů,“ říká Vít Kalvoda ze Sdružení obrany investorů   

  • Zdraví zdroj: ISIFA/Capital Pictures
  • Peníze autor: Chmura Frank, zdroj: ISIFA

S tím ale nesouhlasí zástupci pojištoven. „O skutečnosti, že životní pojištění je dlouhodobý produkt, který není výhodné rušit předčasně, je klient poctivě informován,“ oponuje Milan Káňa, mluvčí pojišťovny Kooperativa. Zástupci České pojišťovny, největšího zdejšího pojišťovacího domu, zase tvrdí, že jejich poplatky jsou jak v absolutní výši, tak nepřímo formou modelace průběhu pojištění uvedeny ve smlouvě.

Vít Kalvoda, Sdružení obrany investorů

„Své smlouvy zruší nevýhodně tisíce lidí ročně… Aby se člověk dostal takzvaně na své, a to musí kapitálové trhy vydělávat, tak to trvá 10 až 14 let. Záleží na konkrétní smlouvě. Finanční trhy ale v posledních letech nevydělávají.“ 

Výpověď, nebo jen přerušení?

Pokud nechcete nebo nemůžete pojištění dál platit, nemusíte nutně smlouvu vypovídat a lze ji jen zmrazit. V řeči finančních poradců to znamená „uvést do splaceného stavu“. V praxi tak nedostanete od pojišťovny odbytné hned, ale až v době sjednaného konce pojištění, čímž se vyhnete i nutnosti zpětného dodaňování. 

Ani v tomto případě ovšem nemáte vyhráno. U některých typů smluv vám totiž poplatky za vedení smlouvy mohou postupně ukrajovat z vašich úspor tolik, že vám nakonec nic nezbyde. Nezbývá tedy než porovnat okamžité odbytné, od kterého odečtete doplatek státu, se součtem poplatků za vedení smlouvy v průběhu celé délky pojištění.