Maďarský rating spadl hlouběji do spekulativního pásma

Budapešť - Rating Maďarska klesl o jeden stupeň na BB se stabilním výhledem. Agentura Standard & Poor's jej snížila kvůli obavám o střednědobý růst kvůli „neortodoxní politice vlády“. Maďarská vláda reagovala snížení ratingu oznámením, že krok S&P neodráží ekonomický výkon země a neměl by být brán vážně.

„S&P se snaží umístit maďarskou ekonomiku do kategorie, kde není žádná jiná země, která má rozpočtový deficit pod třemi procenty (HDP), klesající státní dluh a její běžný účet je trvale v přebytku,“ uvádí se v prohlášení maďarského ministerstva hospodářství.  

Podle Standard & Poor's může současná vládní politika, včetně vládních rozhodnutí týkajících se finančního sektoru, ohrozit střednědobý růstový potenciál země. To by mohlo podkopat snahy o omezení státního dluhu. Agentura sice očekává, že vláda splní krátkodobé fiskální cíle, bude to však stále obtížnější, protože ekonomický růst zůstane slabý.  

Maďarská vláda minulý týden schválila další opatření, která mají v příštím roce snížit deficit státního rozpočtu pod tříprocentní limit stanovený Evropskou unií. Minulý měsíc přitom schválila už dva jiné balíčky. Jejich součástí jsou vyšší daně pro finanční sektor a energetické firmy. Evropská komise však opatření označila za špatná a domnívá se, že ohrozí ekonomický růst v dlouhodobém výhledu.

HDP klesl o 1,5 procenta

Maďarsko musí udržet letos i příští rok deficit pod třemi procenty, jinak by přišlo o miliony eur z fondů EU. Jeho ekonomika ve třetím čtvrtletí zůstala v recesi. Hrubý domácí produkt klesl meziročně o 1,5 procenta, tedy o více, než se čekalo, a ve srovnání s předchozím čtvrtletím se snížil o 0,2 procenta.