Argentině padl rating o 5 stupňů, další stát v problémech?

New York - Argentina obdržela od Mezinárodní ratingové agentury Fitch Ratings nemilou zprávu - rating země byl sražen o pět stupňů na známku CC, což se blíží stavu platební neschopnosti. Příčinou je verdikt amerického soudu, který Argentině nařídil vyrovnat závazky vůči zbývajícím věřitelům, kteří odmítli přistoupit na restrukturalizaci dluhu vydaného před rokem 2002.

Za zhoršeným ratingem je americký soud

„Zvýšená pravděpodobnost, že Argentina nebude schopna řádně obsluhovat své restrukturalizované dluhopisy vydané podle zákonů státu New York, pramení z nařízení soudce obvodního soudu Thomase Griesy,“ uvedla ratingová agentura. Soudce Griesa Argentině nařídil zaplatit původním věřitelům souběžně s těmi věřiteli, kteří přistoupili na restrukturalizaci původního dluhu.

V obavách, že Argentina bude příkaz ignorovat, soudce Griesa nařídil, aby vláda v Buenos Aires do 15. prosince deponovala na vázaném účtu v USA 1,33 miliardy dolarů (asi 26 miliard korun). Tím má být zajištěno, že pokud jeho verdikt potvrdí také odvolací soud, budou peníze připraveny ihned k výplatě.

Investoři, kteří nesouhlasili s podmínkami restrukturalizace původních dluhopisů, podali na Argentinu žalobu. V ní se domáhají, aby jim byla vyplacena celá jistina včetně úroků. Argentina vyhlásila státní bankrot na začátku roku 2002. Země tehdy nedokázala řádně proplatit státní dluhopisy za zhruba 100 miliard dolarů (asi dva biliony korun v dnešním kurzu).

Fitch hrozí i Francii

Agentura Fitch Rating by v příštím roce mohla snížit Francii její nejvyšší hodnocení úvěrové spolehlivosti, pokud se zemi nepodaří splnit cíle pro snížení dluhu a výkon ekonomiky bude horší, než se čeká. „Myslíme si, že pro Francii bude náročné splnit tříprocentní deficit v roce 2013, zvláště vzhledem k výhledu anemického růstu. Jakýkoliv slabý výkon buď na straně fiskální konsolidace nebo u základů ekonomických reforem by mohl vést ke snížení v roce 2013,“ řekl ředitel oddělení Fitch pro ratingy zemí Tony Stringer.