Reforma penzí přináší nezávislost, podle opozice ale i rizika

Praha - Češi až nezdravým způsobem spoléhají na stát, příjmy od státu tvoří 95 procent prostředků, které mají důchodci k dispozici. To by měla změnit penzijní reforma, která podle premiéra Petra Nečase (ODS) dává poprvé lidem možnost si reálně spořit na stáří. Jde o krok z rovnostářského egalitářského systému směrem k proporcionalitě a míře zásluhovosti. Opozice důchodovou reformu odmítá. Hlavním důvodem je, že v Česku neexistuje shoda, a to ani u politiků, ani u odborníků nebo širší veřejnosti. O důchodové reformě se po dvou letech opět hovořilo na Fóru Zlaté koruny.

Dlouhověkost je pozitivní, reakce na ni je ale nutná

Podle premiéra se Češi musejí naučit reagovat na demografický vývoj a s tím související faktor dlouhověkosti. „To je pozitivní zpráva, důsledek pozitivních změn, ale musíme na to reagovat. Nemůže se to neodrazit v systému sociálního zabezpečení, důchodového zabezpečení, ale třeba i systému zdravotnictví,“ podotkl Nečas, který připomněl, že podle odhadů bude v roce 2050 připadat na jednoho penzistu 1,2 ekonomicky aktivního člověka. 

Stáří totiž není rána z nebes, která přijde nečekaně. Mladí se musejí na stáří připravovat a zabezpečovat průběžně. „Do důchodového systému se musí přinést více peněz, ale ne přes stát, nýbrž individuálně,“ konstatoval premiér. Podle něj v Česku funguje egalitářský systém, jaký jinde v EU k vidění není.

Petr Nečas
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Premiér Petr Nečas:

„Nespoléhejte se na stát, nelze se na něj spolehnout. Říkat, že stát je to bezpečí, to je naivita. Když se vybere méně, tak se vyplatí méně na důchodech, to už funguje třeba i ve vyspělém Německu nebo Švédsku.“

Cílem vlády je díky důchodové reformě rozložit riziko, aby lidé nezáviseli pouze na státu. „Chceme dát lidem svobodu,“ řekl Nečas s tím, že jde o správný krok. Jde ale rovněž o „prolomení psychologické bariéry“. „Ve skutečnosti nyní spoření neexistuje, co se za rok vybere, to se dá důchodcům. Teď si ale lidé mohou individuálně spořit. Psychologicky prolamujeme tu závislost na státu. Je to možnost si reálně na důchod spořit,“ míní premiér. Státní důchod bude podle něj i po reformě v budoucnu tvořit hlavní část příjmu penzistů.

Už ne rovnostářství, nýbrž zásluhovost

Premiér uvedl, že schodek důchodového účtu nyní činí 45 miliard korun a má tendenci narůstat. Podle Nečase stát do budoucna reformou penzí ušetří až 80 miliard korun ročně. Současný systém je podle něj rovnostářství – chrání především ty slabé před chudoubou. „Je dělán hlavně pro lidi s podprůměrnými příjmy. Nová reforma podporuje proporcionalitu – míru zásluhovosti,“ konstatoval premiér. Připomněl zároveň, že je nezbytné brát v potaz těžké, manuální profese. „Proto jsou tu předdůchody,“ podotkl Nečas.

Ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub na fóru uvedl, že výdaje státu na důchody se do roku 2060 zvýší zhruba o tři procenta hrubého domácího produktu na 11,8 procenta HDP. Výdaje na důchod nyní podle něj převyšují příjmy na důchody o více než 20 procent. HDP loni činil 3,84 bilionu korun.

29.11.2012 St24
Zdroj: ČT24

Názor opozice na Fóru Zlaté koruny prezentoval předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který zejména zdůraznil, že na podobě penzijní reformy neexistuje shoda, a to na žádné úrovni. „Nejvíc zajistit na stáří potřebují lidé, kteří mají rodinné rozpočty bez rezerv, i nyní si ukládali do třetího pilíře málo. Jsou to lidé s průměrnými a podprůměrnými platy,“ upozornil Štěch.

Reforma se podle něj spouští v nejhorší době – v době, kdy trvá recese už delší dobu, první pilíř je v deficitu 40 miliard, a v porovnání s ostatními zeměmi je Česko bez finančních rezerv. Propad mezd a nezaměstnanost kolem 8 procent tomu nijak nenapomáhá. „Občané se zachovali pragmaticky, nenakupují, tudíž výnosy z DPH nejsou. Spotřeba domácností stagnuje, a to podpoří i tato reforma,“ míní předseda Senátu. Zvýšení DPH podle něj odnesou důchodci.

ČSSD s důchodovou reformou zásadně nesouhlasí. „Naprostá neshoda je druhý pilíř a my jsme odhodláni ho zrušit. Je to systém, který začne podlamovat průběžný systém, to znamená vyvádět část prostředků,“ prohlásil stínový ministr financí Jan Mládek.

Spoření
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Štěch: Investiční rizika jsou přeneseny na občany

Největším rizikem 2. pilíře je pak absence garance výnosu. Investiční rizika jsou přeneseny na občany. „Je to nezodpovědné. Nemáme tu takovou úroveň společnosti, abychom mohli zvažovat rizika. Neprodělají akorát penzijní fondy, ty mají garanci,“ poznamenal Štěch. Další věcí je pak šedá ekonomika - vláda by si měla posvítit na ty, kdo pracují načerno nebo v rámci švarcsystému. Odvody by se měly zvýšit OSVČ. 

Proti tomu se ale ohradil Nečas. „Sociální demokracie jen říká, že stačí skřípnout OSVČ, nasypat prostředky do 3. pilíře, to ale demografickou bombu nevyřeší. Alternativou této reformy je nereforma,“ konstatoval premiér. Připomněl, že levice osm let vládla, ale nepřišla s ničím koncepčním týkajícím se důchodového systému. „Vždy je snazší kritizovat,“ dodal Nečas.

Fórum se k tématu důchodové reformy vrací po dvou letech. Tehdy na něm zazněly protichůdné názory. Reforma byla ale po složitých peripetiích (přehlasování veta prezidenta) schválena.

Jak ukázal nejnovější výzkum, který vznikl v rámci Fóra Zlatá koruna, zájem lidí o vstup do 2. pilíře penzijní reformy je zatím nízký. Celkem se individuálního spoření ve 2. pilíři hodlá zúčastnit 13 procent lidí. Naopak více než polovina dotázaných do 2. pilíře vstoupit nechce.

Bez výhrady by do reformy šly pouhá dvě procenta lidí. Pesimistické odhady přitom byly, že se jí účastní pětina lidí. Před dvěma lety měla reforma podporu 80 procent lidí, nesouhlasilo s ní jen 11 procent - dnes je to třetina. Lidem se nezamlouvá, že nemají dostatek informací, bojí se ale i vytunelování fondů nebo toho, že další vláda reformu zruší.