Za parkovací místo zaplatíte v Hongkongu víc než za byt

Hongkong - Ceny parkovacích míst v čínském Hongkongu trhají rekordy. I kvůli omezené možnosti tamní vlády zasáhnout částky za parkování raketově stoupají. Parkovací místo ve městě je tak často dražší než malý byt.

Ceny nemovitostí šroubuje do astronomických hodnot silně omezený prostor, vysoká poptávka a prakticky nemožná vládní regulace trhu. Šestimístné cifry za jedno parkovací místo jsou tu úplné běžné. 

Buggle Lau, senior analytik společnosti Midland Reality

„V některých parkovacích domech, hlavně v obytných čtvrtích, dosahují ceny parkovacích míst dvou až tří milionů hongkongských dolarů.“

Ceny táhnou vzhůru kromě developerů i spekulanti. Tamní vláda je přitom prakticky bezmocná. Hongkongský dolar je totiž pevně vázaný na dolar americký a ekonomické regulace, jako je třeba snížení úrokových sazeb, tak nepřipadají v úvahu. 

  • Parkování v Hongkongu zdroj: ČT24
  • Parkování v Hongkongu zdroj: ČT24

Na druhou stranu však hongkongský kabinet zavedl daň pro cizince. „Tohle poslední opatření podle mého názoru jen přileje olej do ohně a způsobí, že se celý trh s parkovacími místy úplně vymkne kontrole,“ říká majitel parkovacího místa v Hongkongu Josh Wong. 

Aut je přitom méně než parkovacích míst

Majitelů aut je přitom ve městě poměrně málo, a to zhruba 440 tisíc. Parkovacích míst je 480 tisíc, tudíž lze mluvit o rezervách. Developeři nicméně minulý týden prodávali parkovací místa na předměstí za 1,25 milionu hongkongských dolarů, což v přepočtu vychází na více než tři miliony korun. To jsou ale ta nejlevnější a v komerční čtvrti v centru města stojí parking skoro osm milionů korun. 

Parkování v Hongkongu (zdroj: ČT24)

„S jedním milionem hongkongských dolarů si tady ve městě nekoupíte nic. Nemůžete si koupit ani obchod, ani byt a ani parkovací místo. A bude to ještě šílenější,“ říká majitel parkovacího místa v Hongkongu Josh Wong. 

Například třípokojový byt v dobré čtvrti Hongkongu přijde zájemce asi na osm milionů tamních dolarů, tedy asi 20 milionů korun. Běžné ceny se pohybují kolem 60 tisíc korun za čtvereční metr a od roku 2009 se ceny nemovitostí ve městě zdvojnásobily.