Starbucks v Británii mění strategii - začne platit daně

Londýn - Mezinárodní kavárenský řetězec Starbucks ve Velké Británii chystá změnu politiky. Kvůli tomu, že za poslední tři roky v zemi neodvedl do státní kasy ani libru, čelí obvinění z krácení daně z příjmu. To se prý teď změní. Britové navíc začali firmu bojkotovat. V obdobné situaci jsou i společnosti Amazon a Google.

Pod palbou politiků, médií i zákazníků Starbucks kapituluje, ve Velké Británii prý začne platit daně. Firma se zdanění vyhýbá legálně, daně z příjmů za celý západoevropský region platí kvůli výhodnějším taxám v Nizozemsku. To prý teď skončí. „Nevyužíváme žádné daňové ráje, žádné Bermudy, Kajmanské ostrovy ani jiná místa na planetě,“ tvrdí finanční ředitel Starbucks Troy Alstead.

Vysvětlení chtěl začátkem měsíce slyšet i parlamentní finanční výbor. Kromě Starbucks si na kobereček pozval další giganty: Amazon a Google. „Rozhodně není v pořádku, aby se bohatí lidé a nadnárodní korporace vyhýbali placení daní,“ uvedl britský ministr financí George Osborne.

„Daňové ráje“? Lucembursko a Irsko

Podle závěrů parlamentní komise není britský finanční úřad dost agresivní. Zatímco úředníci zaspali, do boje vyrazili zákazníci. Začali trojici společností bojkotovat. Amazon v Británii loni zaplatil na dani z příjmu méně než 1 milion liber. Své evropské transakce měl kvůli nižším sazbám údajně danit v Lucembursku. Google zase danil v Irsku a využíval i Bermudské ostrovy. Podle společnosti prý zcela legálně.

Starbucks v Británii mění strategii (zdroj: ČT24)