Citigroup oseká 11 tisíc pracovních míst

New York – Americká bankovní skupina Citigroup omezuje výdaje a rozhodla se zrušit více než 11 tisíc pracovních míst, což představuje zhruba čtyři procenta celkového počtu zaměstnanců. Opatření by mělo ročně ušetřit až 1,1 miliardy dolarů (21,2 miliardy korun). Akcie banky po oznámení vzrostly o téměř dvě procenta.

Rozhodnutí o propouštění je prvním významným krokem k restrukturalizaci skupiny od října, kdy správní rada jmenovala novým generálním ředitelem Michaela Corbata. S dosavadním šéfem Vikramem Panditem, který v polovině října oznámil okamžitý a nečekaný odchod, byli akcionáři nespokojení.

„Identifikovali jsme oblasti a produkty, kde rozsah našich aktivit nezajišťuje smysluplnou návratnost,“ uvedl Corbat v oficiálním sdělení banky. „Budeme dál zvyšovat provozní efektivnost pomocí snižování nadbytečných kapacit a výdajů.“

Citigroup očekává, že úsporná opatření jí v roce 2013 ušetří 900 milionů dolarů a od roku 2014 budou roční úspory dosahovat 1,1 miliardy dolarů. Banka proti zisku letošního čtvrtého čtvrtletí ale jednorázově odepíše náklady na propouštění v objemu jedné miliardy dolarů.

Corbat pracuje pro Citigroup od roku 1983. Je mu připisována úspěšná restrukturalizace spotřebitelské divize a divize kreditních karet. Do čela banky jej prosadil šéf správní rady Michael O’Neill, který je v bankovním sektoru znám snahou o zeštíhlování a rušení aktivit, které dostatečně nevynášejí.

Citigroup je podle údajů centrální banky s hodnotou aktiv 1,9 bilionu dolarů třetí největší bankovní společností v zemi za JPMorgan Chase a Bank of America.