Mac se bude opět vyrábět v USA, zavelel šéf Applu

New York - Americká společnost Apple chce příští rok vrátit část výroby počítačů Mac z Číny zpět do Spojených států. V rozhovoru na serveru Bloomberg Businessweek to řekl šéf podniku Tim Cook. Apple podle něj do výroby počítačů v USA hodlá investovat přes 100 milionů dolarů (více než 1,9 miliardy korun). V Číně totiž rostou mzdy a náklady na dopravu jsou vysoké.

Podle Cooka se přesun produkce uskuteční už v příštím roce. „Pracovali jsme na tom dlouho a k cíli jsme stále blíž a blíž,“ poznamenal šéf podniku. „Jsme na to opravdu hrdí, mohlo se to asi udát rychleji, chtěli jsme ale takto podstatnou změnu dobře připravit,“ pravil Cook.   

Podle jeho slov to ale neznamená, že to Apple bude dělat sám. „Budeme spolupracovat s lidmi a budeme investovat naše peníze,“ řekl Cook. V jiném rozhovoru se společností NBC vysvětlil, že exkluzivně v USA bude jeho firma vyrábět pouze jednu řadu počítačů.   

Sofistikovanější technologické výrobky se běžně vyrábějí v zahraničí. Často v továrnách, s nimiž mají firmy pouze subdodavatelskou smlouvu, ale jinak je nevlastní. Řada amerických firem přesunula výrobu do Číny kvůli levnější pracovní síle. V posledních letech ale mzdy v Číně rostou a vyšší jsou i náklady na dopravu. 

iPhone 5
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Henq Qui

Během Cookových šestnácti měsíců, kdy vede podnik, Apple představil další generace iPhone, iPad a cena akcií vzrostla o 43 procent. Ještě sice nebyla uvedena na trh novinka Apple TV set, společnost se ale změnila významným způsobem, a to především z důvodu vlivu Cooka, píše Bloomberg.

Společnost Apple zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku tržby na 35,96 miliardy dolarů, a to i přesto, že prodeje tabletů iPad zaostaly za očekáváním. Veškeré naděje nyní firma soustřeďuje na kvartál končící v prosinci, kdy se projeví prodeje nových telefonů iPhone 5.

Apple chce vrátit část výroby z Číny do USA (zdroj: ČT24)