Česká ekonomika potřebuje restart, vláda na to půjde přes firmy

Praha – Česká ekonomika zůstává v recesi. Po škrtech a úsporných opatřeních, které vláda Petra Nečase (ODS) prosazuje, nyní přichází kabinet se vstřícným krokem vůči firmám. Chce totiž uvolnit podnikům ruce, aby nastartovaly českou ekonomiku. Plánuje třeba větší podporu nedostatkových profesí a konec stíhání za takzvaný švarcsystém. Slibuje také, že nezvýší firmám daně. Uvádí to dnešní Hospodářské noviny (HN), které nahlédly do návrhu nové koaliční smlouvy.

Nečasova rekonstruovaná vláda chce novou verzi koaliční smlouvy s TOP 09 a LIDEM podepsat nejpozději do poloviny ledna. „Jde o návrhy, které budou dál zpružňovat pracovní trh - například podporou částečných pracovních úvazků pro maminky s malými dětmi,“ řekl deníku premiér. Většina novinek pochází z materiálu Cesta k důvěře, jehož autorem je sám premiér, představil jej nedávno na kongresu občanských demokratů.

„Vzhledem k tomu, jak málo času zbývá do konce funkčního období, je potřeba velmi opatrně nakládat s novými nápady na nová opatření. Musíme se dohodnout, kde je ta hranice, jak hodně kreativní je možné být,“ konstatoval exministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

Peníze
Zdroj: Chmura Frank/ISIFA

Všechny návrhy koalice ještě projedná. Do nové koaliční smlouvy chce premiér prosadit například nový systém rekvalifikací. Lidé by se pak přeškolovali jen na nedostatkové obory, které průmysl poptává.

Změnit by se měl postoj k takzvanému švarcsystému, tedy najímání živnostníků tam, kde by měli mít standardní zaměstnaneckou smlouvu. Ze zákoníku práce by tak měla být vypuštěna definice toho, co je práce závislá, od níž se odvíjí právě rozlišování švarcsystému. Zmírnit by se měly současně i pokuty – zrušena by měla být minimální hranice pokuty, jež je nastavena na 250 tisíc korun.

Podnikatel OSVČ
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Víc lidí by mělo pracovat na částečný úvazek

Vláda chce být vstřícná i k zaměstnavatelům na částečný úvazek, hlavně k důchodcům a matkám v domácnosti. ODS navrhuje pružnější formu práce, kdy jedno pracovní místo sdílí více zaměstnanců. Kabinet by měl také nabídnout daňové slevy lidem, kteří se starají o své blízké doma.

Koalice by se minimálně měla dohodnout na dokončení daňové a zdravotnické reformy Prosadit bude chtít nový zákon o úřednících a financování politických stran.