Američané šetří, ve velkém si instalují solární panely

Washington - Ve Spojených státech raketově rostou počty instalovaných solárních panelů. Země, která je známá jako největší spotřebitel energie světa a největší znečišťovatel ovzduší, tak zažívá nový boom. S ekonomickou krizí a stoupajícími cenami energií se snaží lidé šetřit a zajistit si vlastní zdroje.

Spojené státy ve třetím čtvrtletí vykázaly zajímavou statistiku. Jen za onen kvartál se tam totiž objevilo skoro o padesát procent alternativních zdrojů energie více než v minulém roce. Navíc solárních panelů nepřibývá jen na obytných domech či zahradách, ale alternativními zdroji energie se zabývají i firmy. „Počet společností, které se zajímají o solární energii, roste a má to zajímavý aspekt. Ty firmy teď totiž spolu doslova soutěží o to, která nainstaluje víc panelů a víc tak ušetří,“ popisuje nastalý jev prezident Asociace pro solární energii Rhone Resch.

Angelo Zino, analytik S&P CAPITAL IQ:

„Budoucnost tkví v tom, pokusit se co nejvíc zefektivnit výkon solárních panelů. V současnosti se jich musí instalovat celá řada, aby byl zisk energie dostatečný. Náš cíl je, aby panel stačil třeba jen jeden nebo dva. To je pro nás výzva na příští léta.“

Největší zájem o zisk energie ze slunce mají firmy ve slunné Kalifornii, Arizoně i na Hawaii. Výjimkou nejsou ale ani v New Jersey nebo v Coloradu. Za posledních šest let se prodej panelů zdvacetinásobil. Přesto ale cena panelů zůstává poměrně vysoká. Běžná instalace ať už na dům, nebo na střechu továrny přijde minimálně na dvacet tisíc dolarů. Na to podniky ani rodiny zasažené ekonomickou krizí nemají. Nejčastějším řešením jsou tak splátkové prodeje, které ovšem zase nahrávají další krizi.

Solární energie v USA zažívá boom (zdroj: ČT24)