Ekonomiku Mugabeho Zimbabwe má zachránit tabák

Harare - Do Zimbabwe se vrací pěstování tabáku. Letos se má výnos plodiny zvýšit skoro o čtvrtinu na 170 tisíc tun. Země kdysi proslulá exportem tabáku v minulých letech doplácela na režim Roberta Mugabeho. Diktátor totiž bez náhrady zkonfiskoval úrodné farmy bělošských farmářů a přerozdělil je černošským bezzemkům. Zimbabwe doufá, že tabák opět zlepší její ekonomiku, která je z velké části závislá na zemědělství.

Charles Mufudze pěstuje tabák pátým rokem a zaměstnává už 50 lidí. Dřívější ranč bílého farmáře je typickým obrázkem toho, jak pěstování tabáku Mugabeho režim změnil. „Tabák znamená pro mnoho černých farmářů příležitost. Můžeme vydělávat americké dolary, a to je vlastně hlavní důvod, proč jsem se do pěstování tabáku pustil,“ konstatoval Mufudze.

Produkce dramaticky klesla, nyní přichází obrat

Přerozdělení půdy znamenalo výrazný pokles produkce - z 237 tisíc tun v roce 2000 na pětinu o osm let později. Teď už se naštěstí trend obrátil a zvyšuje se i počet pěstitelů. Ten se od minulého roku téměř zdvojnásobil. „Všichni obdělávají víc hektarů, a to výrazně. Je jasně vidět, že brzy zaplníme tu mezeru po komerčních farmářích a budeme mít stejné výnosy, jako kdysi mívali oni,“ podotkl Mufudze.

Tabák
Zdroj: ČT24

Většina nových farmářů jsou přitom na rozdíl od dřívějška malí pěstitelé. Běloši totiž ze země odešli, nebo působí jako poradci.

Výnosy tabáku stoupají, i když si někteří stěžují na nedostatek vládní podpory, špatnou infrastrukturu nebo letošní nepříznivé počasí. „Očekáváme produkci mezi 156 a 170 tisíci tunami. Stále sledujeme důsledky pozdního nástupu dešťů, které, když konečně přišly, byly příliš prudké a v některých regionech způsobily záplavy,“ konstatovala předsedkyně Asociace tabákového průmyslu a marketingu Monica Chinamasová.

Do Zimbabwe se vrací pěstování tabáku (zdroj: ČT24)

Vláda, která se dostala k moci v roce 2009, ukončila léta trvající hyperinflaci tím, že zavedla americký dolar, ale ekonomika je tu stále křehká. Podle analytiků bylo dosaženo určité míry ekonomické stability, zemi ovšem trápí vysoká nezaměstnanost.

V zimbabwské pokladně zbylo chvíli jen pár tisíc

Ministr financí Zimbabwe Tendai Biti v lednu přiznal, že vláda nemá peníze na uspořádání voleb a referenda o nové ústavě. Po výplatách státních zaměstnanců zbylo na krátkou dobu ve státní pokladně jen v přepočtu kolem čtyř tisíc korun. Informoval o tom tehdy britský server BBC. Ministr z toho obvinil společnosti, které v zemi těží diamanty a vládě neodvádějí stanovené poplatky.