ERÚ čelí trestnímu oznámení kvůli zkresleným materiálům

Praha - Česká fotovoltaická průmyslová asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost podaly správní žalobu a trestní oznámení na Energetický regulační úřad (ERÚ). Podle solárníků úřad pod vedením předsedkyně Aleny Vitáskové předal zkreslené materiály Ústavnímu soudu, který loni rozhodoval o 26procentní solární dani. Podání žaloby potvrdila ředitelka fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová. Rovněž byl zveřejněn audit ERÚ ohledně výkupních cen elektřiny, které měly být špatně nastaveny - vinu podle zástupců nezávislého Informačního institutu nese bývalé vedení ERÚ v čele s Josefem Fiřtem.

Solární daň 26 procent napadli u Ústavního soudu provozovatelé fotovoltaických elektráren už dříve, soud ale jejich výhrady odmítl a ponechal daň v platnosti. Podle ředitelky asociace Musilové ERÚ poskytl soudu dva různé propočty, které byly „prokazatelně zmanipulované a chybné“.

„ERÚ obelhal Ústavní soud i premiéra, neboť zkreslil oba dva výpočty návratnosti fotovoltaických elektráren. Proto jsme nuceni na ERÚ, jeho předsedkyni a pracovníky, kteří se podíleli na zpracování těchto podkladů, podat trestní oznámení a přímo investoři solárních projektů se brání správní žalobou,“ uvedla dnes Musilová.

Znalecký posudek podle ní jednoznačně prokázal, že ERÚ ve svých výpočtech manipuloval vstupní parametry. Podklad ERÚ pro předsedu vlády, který se také vyjadřoval pro Ústavní soud ve věci solární daně, obsahuje prý řadu amatérských a flagrantních pochybení. Například neuvažuje zdanění příjmů, chybuje v diskontování či počítá s nesprávnými cenami.

Alena Vitásková
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Audit ERÚ neodhalil viníky špatně nastavených cen fotovoltaiky

Rozruch kolem fotovoltaických elektráren vyvolala počátkem února i předsedkyně ERÚ Vitásková, když zveřejnila výsledky auditu o stanovování výkupních cen elektřiny ze solárních zdrojů. Podle auditu stanovovali úředníci ERÚ v letech 2005 až 2011 tyto ceny špatně.

Podle auditu rovněž nelze dohledat konkrétní viníky špatného nastavení výkupních cen fotovoltaické elektřiny. Zástupci nezávislého Informačního institutu, kteří audit dnes představili na tiskové konferenci, ale obviňují z odpovědnosti za nastavení cen bývalé vedení ERÚ v čele s Josefem Fiřtem. Současná předsedkyně ERÚ Alena Vitásková už dříve uvedla, že nastavení cen způsobilo škody v řádu desítek miliard korun.

„Základní procesy na ERÚ absolutně nefungovaly. Jakékoli výpočty výkupních cen nebo výše příspěvků, kterými se stanovuje cena pro distributory, nelze dopočítat. Podle mě šlo o významné pochybení a řekl bych, že jde i o objektivní odpovědnost v trestní oblasti,“ vyjádřil se ředitel Informačního institutu Petr Cibulka.

Úřad také pozdě reagoval na situaci v oblasti fotovoltaiky, když došlo k výraznému poklesu nákladů na vybudování solárních elektráren. Za zkoumané období není v ERÚ navíc dostatečná interní dokumentace.

Za solárními elektrárnami stojí v řadě případů neznámí majitelé

Největším výrobcem elektrické energie ze slunce v ČR je polostátní skupina ČEZ, které patří 13 fotovoltaických elektráren v zemi, z toho čtyři z desítky nejvýkonnějších. ČEZ provozuje i největší solární park v Česku u Ralska, kde má čtyři elektrárny o souhrnném instalovaném výkonu 38,3 megawattu.
   
Za pěti z 20 nejvýkonnějších solárních elektráren v ČR stojí společnosti s akciemi na majitele. Neznámí majitelé jsou například u druhé největší fotovoltaické instalace, elektrárny Nová Ves - Vepřek na Mělnicku, která má instalovaný výkon 35,1 megawattu. Za třemi z 20 největších fotovoltaických parků v ČR stojí zahraniční vlastníci. Více se o tématu dozvíte ZDE.

Majitelé solárních elektráren se bouří (zdroj: ČT24)